Categorie: Actual

protectia_consumatoruluiLupta autorităţilor cu patronii magazinelor de vise pare o cauză pierdută. Deşi zeci de comisari ai Gărzii Financiare, ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului şi poliţişti de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au făcut în ultimele luni nenumărate controale la aceste magazine, ele continuă să funcţioneze, în ciuda amenzilor şi a deciziilor de suspendare a activităţii.

Care e cea mai nouă găselniţă a patronilor magazinelor care vând etnobotanice? Contestaţie în instanţă împotriva deciziilor de suspendare a activităţii.

Numai în cursul lunii martie comisarii de la protecţia consumatorului au aplicat magazinelor de vise amenzi în valoare de 62 000 de lei.

Activitatea a trei dintre cele patru magazine etnobotanice care funcţionează în Ploieşti a fost suspendată pentru o perioadă de un an. În cazul unuia dintre magazine, decizia de suspendare a activităţii aparţine comisarilor Gărzii Financiare, în vreme ce comisarii de la Protecţia Consumatorului au suspendat activitatea altor două magazine pentru o perioadă de un an.

Deciziile de suspendare a activităţii nu înseamnă însă cele trei magazine s-au închis. Ele funcţionează în continuare, întrucât patronii au contestat în instanţă aceste decizii. Unul dintre procese va avea loc mâine, la Judecătoria Ploieşti.

Imaginaţia patronilor acestor magazine nu are limite atunci când vine vorba de metode pentru a „fenta” legea. În urma mai multor controale, comisarii de la Protecţia Consumatorului au descoperit că pe etichetele plicurilor cu ierburi erau trecute, la compoziţie, amoniac şi nitrogen, respectiv substanţe care sunt gaze şi care nu pot fi ambalate ca atare, sau sodiu, care este un metal care în contact cu oxigenul din aer se autoaprinde şi care  nu poate fi păstrat decât sub un strat de petrol. De asemenea, în compoziţia unuia dintre produse apare în compoziţie substanţa „amida endogena”.

Conform comisarului Alexandru Cârdei, „endogen” înseamnă, conform DEX, „provocat de forţe care vin din interiorul pământului sau care se datorează unor cauze din interiorul organismului” şi, în consecinţă, acest produs nu există în realitate şi, prin urmare, nu poate exista în compoziţia plicurilor cu etnobotanice.

În Ploieşti funcţionează patru „magazine de vise” deţinute de două firme.

Anul trecut în acest oraş existau opt magazine care comercializau produse etnobotanice, între timp patru dintre ele fiind închise.

Back To Top