Categorie: Actual

dna ploiestiTribunalul Bucureşti a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA Ploiești, anulând o serie de ordonanțe și excluzând și declarațiile dată de inculpatul, în procesul de luare de mită al șefei Direcției IT din cadrul ANAF, Ancuţa Anda Macovei.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii au constatat, luni, neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA Ploieşti, au anulat ordonanţele de efectuare în continuare a urmăririi penale, de punere în mişcare a acţiunii penale şi de schimbare de încadrare juridică, precum şi procesele-verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect şi inculpat şi au exclus declaraţiile date de Ancuţa Anda Macovei în calitate de suspect şi inculpat. În aceste condiții, procurorii de la Ploiești au cinci zile la dispoziție să comunice dacă mai mențin dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea dosarului.

" În baza art. 345 alin. 1 C.p.p., respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile invocate de către inc. MACOVEI ANCUŢA ANDA. În baza art. 345 alin. 3 C.p.p., admite excepţia invocată din oficiu de către judecătorul de cameră preliminară. Constată neregularitatea rechizitoriului nr. 115/P/2017 din 27.11.2017 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Ploieşti. Anulează ordonanţele de efectuare în continuare a urmăririi penale, de punere în mişcare a acţiunii penale şi de schimbare de încadrare juridică, precum şi procesele-verbale de aducere la cunoştinţă a calităţii de suspect şi inculpat. Exclude declaraţiile date de MACOVEI ANCUŢA ANDA în calitate de suspect şi inculpat. În baza art. 345 alin. 3 C.p.p., comunică procurorului încheierea de şedinţă pentru ca în termen de 5 zile, acesta să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea. Cu drept de contestaţie, odată cu încheierea de finalizare a camerei preliminare, în termen de 3 zile de la comunicare acesteia" se arată în hotărârea instanței care nu este, însă, definitivă.

Anda Ancuța Macovei a fost reținută, pentru 24 de ore, în octombrie anul trecut, când împotriva sa a început și urmărirea penală. La finalul lunii noiembrie, aceasta a fost trimisă în judecată, pentru luare de mită

În rechizitoriul transmis instanței, procurorii DNA Ploiești au precizat că, în anul 2010, în calitate de director al Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, Ancuţa Anda Macovei ar fi pretins, pentru sine şi pentru o altă persoană din conducerea instituţiei, de la reprezentanţii a două societăţi comerciale un procentaj de 25% din valoarea unor contracte de mentenanţă software pentru ca, în schimb, să organizeze procedura de licitaţie astfel încât să fie câştigată de o asociere din care făceau parte şi cele două firme, să asigure buna derulare a contractelor şi efectuarea plăţilor aferente.

Din suma cerută, inculpata Macovei Ancuţa Anda ar fi primit, în perioada 2010 - 2014, pentru sine şi pentru cealaltă persoană, suma totală de 1.054.721 euro (care include şi contravaloarea unei deplasări în SUA şi alte bunuri materiale de valoare). În acelaşi context, inculpata ar mai fi mai primit alte 14 bunuri materiale evaluate la 4.300 euro şi 22.502 lei, se menţiona într-un comunicat al DNA.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile deţinute de Macovei, respectiv asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deschise pe numele aceleiaşi inculpate, până la concurenţa sumelor de 1.054.721 euro, respectiv 4.300 euro şi 22.502 lei, ce reprezintă contravaloarea bunurilor materiale primite.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu tot cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Back To Top