Categorie: Actual

justitieIon Krech, fost director IT în Ministerul Justiției, a fost găsit vinovat de instanța Tribunalului București, de luare de mită și  folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Krech, trimis în judecată de DNA Ploiești în decembrie 2016, a fost condamnat la 6 ani și 4 luni de închisoare, cu executare, dar și la plata sumei de 19.047.532,02 lei, reprezentând despăgubiri materiale către Ministerul Justiției, în acțiunea civilă formulată de instituție, se arată în soluția publicată pe portalul instanțelor de judecată.

De asemenea, judecătorii au decis confiscarea sumei de 274.000 euro, reprezentând mita pe care Kresh ar fi primit-o de la reprezentanții unor firme de  software.

"În perioada 2012-2015, inculpatul Krech Ion, în calitate de director delegat al Direcției Tehnologia Informației din cadrul Ministerului de Justiție, manager a două proiecte de informatizare finanțate din fonduri nerambursabile derulate de minister și președinte al comisiilor de evaluare și licitație, a pretins și a primit, prin intermediul a două persoane, de la reprezentanții unor firme de software, în tranșe, suma totală de 274.000 euro. În același context, inculpatul a acceptat și promisiunea făcută de trei persoane privind sprijinul în obținerea unei funcții de conducere în cadrul unei instituții publice (titular al postului de director Direcție IT în cadrul Ministerului de Justiție). Aceste foloase au fost pretinse și primite pentru ca inculpatul Krech Ion, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să sprijine firmele respective în câștigarea licitațiilor pentru atribuirea și realizarea proiectelor de informatizare derulate de Ministerul Justiției, în valoare totală de 29.606.559 lei fără TVA. Spre exemplu, cu câteva luni înainte de publicarea oficială, inculpatul Krech Ion a remis reprezentanților uneia dintre firmele de software caietul de sarcini ce urma să fie publicat de Ministerul Justiției. În același sens, inculpatul a mai conceput și redactat împreună cu reprezentanții firmei respective documentele aferente licitației, inserând în cuprinsul lor cerințe menite a-i favoriza pe aceștia din urmă. De asemenea, pe parcursul derulării procedurilor, inculpatul Krech Ion a întocmit mai multe documente false, respectiv:

- rapoartele procedurilor pentru ambele proiecte,

- declarațiile de imparțialitate și confidențialitate pe propria răspundere (în care a declarat în mod nereal că nu are legătură cu niciunul dintre participanții la procedura de licitație, deși pretinsese și primise de la aceștia sume de bani cu titlu de mită),

- un proces verbal de recepție cantitativă și calitativă întocmit formal pentru crearea aparenței efectuării plății în condiții de legalitate, deoarece echipamentele hardware nu au fost livrate", explicau procurorii DNA în comunicatul publicat la trimiterea în judecată a fostului director IT din Ministerul Justiției.

Back To Top