Categorie: Actual

Liviu Tudose revine ca procuror șef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, iar Aurelian Mihăilă își reia funcția de procuror, în cadrul aceleiași unități, conform hotărârii luate, în ședința de marți, de secția specifică din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia vine după ce aceștia au fost achitați, în primă instanță, în dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care au fost trimiși în judecată, alături de fostul deputat Sebastian Ghiță, de fostul șef al IJP Prahova, Viorel Dosaru, și de fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas.

 

Hotărârea referitoare la cei doi procurori de la PCA Ploiești a fost publicată de CSM:

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat:

1) încetarea suspendării din funcţia de procuror a domnului TUDOSE LIVIU MIHAIL, începând cu data de 18.10.2018, data intrării în vigoare a Legii nr.303/2004, aşa cum a fost modificată prin Legea nr.242/2018 şi reluarea activităţii sale, în funcţia avută anterior, cea de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pentru restul mandatului rămas neexecutat (2 ani, 3 luni şi 18 zile), începând cu aceeaşi dată;

2) încetarea suspendării din funcţia de procuror a domnului MIHĂILĂ AURELIAN CONSTANTIN, începând cu data de 18.10.2018, data intrării în vigoare a Legii nr.303/2004, aşa cum a fost modificată prin Legea nr.242/2018 şi reluarea activităţii sale în funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, începând cu aceeaşi dată."

Potrivit Legii amintite, "suspendarea din funcţie încetează şi în situaţia în care achitarea sau încetarea procesului penal se pronunţă în primă instanţă. În acest caz, drepturile prevăzute la alin. 2 (drepturile băneşti de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcţia de execuţie sau, după caz, pe perioada întregului mandat al funcţiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendării. Drepturile se plătesc vor fi majorate, indexate şi reactualizate, incluzând şi dobânda legală penalizatoare – obligaţii de plată ce se stabilesc prin ordin al ministrului justiţiei. Judecătorului sau procurorului i se recunoaşte vechimea în magistratură şi vechimea efectivă în funcţia de judecător sau procuror pe această perioadă - n.r.) se acordă după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti de achitare sau încetare a procesului penal".

Cei doi au fost reținuți de procurorii DNA în martie 2016, alături de Viorel Dosaru și Constantin Ispas. Mai mult, ulterior, față de Liviu Tudose s-a luat și măsura arestului preventiv, în timp ce Aurelian Mihăilă a fost plasat sub control judiciar.

DNA Ploiești a anunțat trimiterea în judecată a dosarului pe 29 iunie 2016, moment la care măsurile preventive erau încă în vigoare. Procurorii susțineau că Sebastian Ghiță i-ar fi determinat pe Viorel Dosaru, fostul șef al IJP Prahova, și pe Liviu Tudose, procurorul șef al PCA Ploiești, "să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești", folosindu-se, în acest scop, "de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane".

Toți cei cinci trimiși în judecată la acel moment au fost achitați, în primă instanță, de Înalta Curte de casație și Justiție, printr-o hotărâre pronunțată pe 14 iunie 2018.

Back To Top