Categorie: Actual

Mii de ploieşteni sunt afectaţi în urma unei avarii apărute sâmbătă pe o conductă a Apa Nova, care a făcut ca apa livrată la robinete în mai multe cartiere să fie foarte tulbure şi inadecvată consumului uman. Ca urmare a acestor probleme, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a impus o interdicţie de consum a apei de la robinet în zonele afectate, interdicţie care e valabilă şi duminică şi care s-ar mai putea prelungi, probabil, până marţi, deşi operatorul anunţase că a reuşit să asigure o sursă alternativă de alimentare.

Problemele au fost cauzate de o avarie apărută pe o conductă a Apa Nova Ploieşti, care a făcut ca apa ajunsă la robinete să fie extrem de tulbure. "În vederea protejării sănătăţii consumatorilor din zonele afectate (cartier Nord, csartier Republicii, străzile Gheorghe Doja şi Splaiului, zona dintre străzile Zidari şi Deltei) din municipiul Ploieşti, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a dispus conform atribuţiilor care îi revin interzicerea consumului de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinţi, spălat pentru consumatorii care sunt branşaţi la reşeaua de distribuţie a apei din zonele amintite", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de DSP Prahova.

"Având în vedere sesizările referitoare la calitatea apei (turbiditate crescută), precum şi riscul de apariţie de boli asociate consumului de apă care nu se încadrează în parametrii de potabilitate, consumatorii din zonele amintite vor respecta interdicţia de consum instituită până la confirmarea încadrării apei în parametrii de potabilitate în zonele afectate", mai precizează Direcţia de Sănătate Publică Prahova, într-un comunicat de presă la care a anexat şi informarea primită de la Apa Nova.

La rândul lor, reprezentanţii operatorului au anunţat că au demarat sâmbătă lucrări complexe pentru remedierea avariei majore. "Echipele operaţionale ale Apa Nova Ploieşti au intervenit rapid încă de la ora 5.30 dimineaţa pentru identificarea locaţiei de avarie şi la izolarea tronsonului afectat. Tronsonul vizat alimentează următoarele zone: cartier Albert, cartier Nord (zona Republicii) şi cartier Gheorghe Doja (până la Catedrală). (...) Operatorul şi Direcţia de Sănătate Publică Prahova prelevează probe de apă din reţeaua de distribuţie a zonei afectate în vederea analizării calităţii apei distribuite", a anunţat Apa Nova Ploieşti.

UPDATE: Apa Nova spune că apa e bună de consum

Sâmbătă seară, operatorul a anunţat că a identificat conducta avariată, a izolat tronsonul şi a reuşit să asigure alimentarea printr-o sursă alternativă. "Avaria identificata este pe o conducta pusa in functiune in anul 2015, lucrare care nu a fost realizata de catre Apa Nova Ploiesti. Compania Apa Nova Ploiești informeaza ca avaria a fost localizata si tronsonul de conducta izolat. Nu se cunosc in acest moment care au fost cauzele ce au generat aceasta avarie. Zonele afectate sunt alimentate cu apa in acest moment prin intermediul altor conducte de distributie, iar zona afectata a fost transferata pe o sursa alternativa de alimentare cu apa pentru a elimina problemele de calitate a apei potabile. La acest moment, din punct de vedere al companiei Apa Nova Ploiesti, prin solutia de transferare pe o alta sursa conform recomandărilor Direcției de Sanatate Publica, apa este conforma pentru consum", a transmis Apa Nova Ploieşti.

UPDATE: DSP prelungeşte interdicţia

Direcţia de Sănătate Publică Prahova nu vrea să rişte şi a venit astăzi cu un nou comunicat oficial, în care anunţă că, până la primirea rezultatelor de laborator, interdicţia rămâne valabilă. "Având în vedere sesizările referitoare la calitatea apei, precum şi valorile crescute ale turbidităţii, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a instituit în data de 9.02.2019 măsura de interzicere a consumului de apă pentru băut, gătit, spălat pe dinşi, spălat pentru consumatorii care sunt branşaţi la reţeaua de distribuţie a apei din zonele afectate din municipiul Ploieşi. Această interdicţie de consum al apei se va menţine, în continuare, până la confirmarea încadrării apei furnizate în parametrii de potabilitate în zonele afectate, iar consumatorii din aceste zone vor respecta interdicţia de consum pentru a fi evitat riscul de apariţie a bolilor asociate consumului de apă care nu se încadrează în parametrii de potabilitate", se arată în comunicatul oficial transmis duminică de Direcţia de Sănătate Publică Prahova.

DSP le recomandă în continuare ploieştenilor din aceste zone să nu utilizeze apa din reţea decât pentru vasul de WC. În rest, pentru consum propriu, recomandarea este pentru apă plată îmbuteliată sau, dacă nu există această posibilitate, pentru apă de la robinet filtrată, fiartă cel puţin două minute şi răcită, a mai transmis DSP Prahova. Instituţia a mai anunţat că prelevă şi analizează în continuare probe de apă din zonele afectate şi i-a cerut operatorului să intensifice acţiunile de monitorizare, precizând că marţi vor sosi rezultatele.

Back To Top