Categorie: Actual

S-a încheiat o nouă săptămână de foc pentru pompierii prahoveni, cu alte zeci de intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetația scăpate de sub control și foarte greu de lichidat, în condiții de vânt puternic. ISU Prahova a lansat inclusiv un apel către populație, cerându-le oamenilor să nu mai igienizeze terenurile prin ardere, după incendiile din ultimele zile, deosebit de violente, care au creat pagube și au produs victime.

Duminică după-amiază, pompierii au intervenit, simultan, pe A3, la km 60 pe sensul Ploieşti - București, Pleaşa, Șotrile, Poseşti şi Salcia, pentru stingerea incendiilor de vegetație. "În ultimele 16 ore pompierii prahoveni au acţionat pentru localizarea şi lichidarea a 29 incendii de vegetaţie uscată în localităţile Nucşoara, Salcia, Comarnic, Amaru de Buzău (2), Gura Viitoarei, Corlătești, Boldeşti -Scăeni (2), Valea Călugărească, Lipăneşti (3), Breaza (2), Drăgăneşti, Bărcăneşti, Buşteni, Berceni, Măneşti, Șotrile, Albeşti - Paleologu, Pleaşa, Ceptura, Podenii Noi, Vărbilău, Ploieşti (2) şi Zona A3, km 60 sens Ploieşti - București. Favorizate de vântul puternic, flăcările au scăpat de sub control, cuprinzând și locuințele şi anexele gospodărești", a anunțat ISU Prahova, duminică seară.

Toate aceste incendii s-au soldat cu pierderi materiale, dar, din păcate, și cu rănirea mai multor persoane. "Pentru stingerea lor s-au depus eforturi supraomenești, misiunile fiind îngreunate de vântul puternic care a favorizat dezvoltarea și propagarea flăcărilor, pompierii salvând zeci de gospodării, plantații de arbori, dar și fonduri forestiere, care au fost puse în pericol prin arderile necontrolate", au mai transmis pompierii prahoveni.

"Utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an", a informat ISU Prahova într-unul din materialele informative transmise în cursul săptămânii trecute.

Foto: ISU Prahova

Back To Top