Categorie: Actual

Reunit luni după-amiază, Centrul Local de Combatere a Bolilor Prahova a adoptat noi măsuri, după extinderea virusului de pestă porcină africană. Mai multe localităţi intră în zonele de protecţie şi de supraveghere, calculate pe o rază de 3, respectiv 10 kilometri faţă de focarele confirmate.

 

Astfel, după apariţia unui focar de pestă porcină africană în Târgşoru Vechi, autorităţile din Prahova au inclus în zona de protecţie satele Târgşoru Vechi, Zahana şi Stănceşti. Zona de supraveghere ajunge până în cartierul Vest din municipiul Ploieşti, au mai anunţat autorităţile.

Găsiţi mai multe detalii aici: 

De asemenea, au fost confirmate îmbolnăviri de pestă şi în satul Crivina din comuna Şirna, ceea ce înseamnă că şi în aceste cazuri au fost stabilite zone de protecţie şi de supraveghere, în care autorităţile locale trebuie să facă un recensământ al porcilor din gospodării, dar şi să se pregătească pentru intervenţii şi să aibă la dispoziţie oameni, utilaje, substanţe dezinfectante, saci şi echipamente de protecţie. Zona de protecţie pentru focarele de la Crivina include, pe lângă satul afectat, şi satele Gorgota, Poienarii Apostoli şi Fânari. Mai departe, în zona de supraveghere intră comunele Gorgota (satul Potigrafu), Poienarii Burchii (satele Poienarii Burchii, Cărbunari, Podu Văleni, Ologeni, Tătărăi, Poienarii Rali, Poienarii Vechi), Şirna (Hăbud, Tărcieni, Şirna, Varniţa), Tinosu (Predeşti, Tinosu, Pisculeşti), Puchenii Mari (Odăile, Moara, Puchenii Mari, Puchenii Moşneni, Miroslăveşti, Pietroşani), Balta Doamnei (Balta Doamnei, Curcubeu), Brazi (Brazii de Jos, Brazii de Sus, Popeşti, Băteşti, Stejaru) şi Bărcăneşti (Româneşti, Puşcaşi). De asemenea, aici mai apar şi satele Buriaş, Bălteni, Ciolpani, Piscu şi Lupăria din judeţul Ilfov.

De asemenea, există un focar şi în comuna Şirna, unde au fost găsiţi doi porci domestici morţi, în stare avansată de descompunere, aruncaţi de proprietar pe malul râului Ialomiţa. Poliţia a început cercetările pentru găsirea proprietarului. CLCB a aprobat şi pentru acest focar o zonă de protecţie, care cuprinde localităţile Şirna (satul Hăbud), Poienarii Burchii (satele Cărbunari, Podu Văleni, Tătărăi, Ologeni) şi Crivăţu din Dâmboviţa şi una de supraveghere, unde intră celelalte sate din Poienarii Burchii, Şrina (satele Tăriceni, Şirna, Varniţa, Brăteşti), Tinosu (Predeşti, Tinosu, Pisculeşti), Brazi (Stejaru) şi Cocorăştii Colţ (Piatra, Cocorăştii Colţ, Colţu de Sus), plus alte localităţi din Dâmboviţa şi Ilfov.

Back To Top