Categorie: Actual

Extinderea virusului de pestă porcină africană în judeţul Prahova ar putea determina autorităţile să înceapă uciderea preventivă a porcilor din gospodării. Măsura, până acum evitată, cu toate că au existat mai multe focare, ar putea fi luată în cel puţin două sate din comune diferite, pentru a împiedica răspândirea bolii la alte animale sănătoase.

 

Practic, autorităţile vor să creeze o aşa-zisă zonă tampon, astfel încât virusul responsabil pentru această boală să nu mai "găsească" niciun purtător. Anunţul a fost făcut de directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, în timpul şedinţei de astăzi a Centrului Local de Combatere a Bolilor Prahova. Acesta a precizat că încă nu e nimic oficial, că o eventuală propunere va trebui votată în CLCB şi că, în eventualitatea sacrificării animalelor din alte gospodării decât cele afectate de pestă, proprietarii vor primi despăgubiri la preţul la zi.

Sunt şanse mari să propună uciderea preventivă la Târgşoru Vechi, unde a fost confirmat un focar şi ulterior au apărut probleme şi la un vecin, la două-trei case distanţă. "Nu am luat decizia uciderii preventive deocamdată, cu toate că acum voi merge la Târgşor, să văd exact situaţia. Faţă de primul focar, al doilea este la două-trei case distanţă şi ar fi o singură stradă, unde mai sunt vreo 14 porci din ce am înţeles de la colegul nostru. În situaţia în care se confirmă şi proba luată astăzi cred că o să trecem la ucidere, cu evaluare şi despăgubire, nu stăm să ne cramponăm de 14 porci, ca să avem zona cât de cât curată. Dacă nu mai avem porc, poate să fie presiune virală, nu mai există animalul pe care acel virus să acţioneze. Oricum, o să discutăm acest lucru în CLCB, pentru că, pentru ucidere preventivă, aprobarea se ia aici, cu semnătura prefectului. În schimb, pentru uciderea în focar, putem lua noi decizia", a explicat directorul DSVSA Prahova.

Pe acelaşi subiect: 

A doua localitate pentru care s-ar putea lua decizia de sacrificare a tuturor porcilor din gospodării ar fi satul Potigrafu din comuna Gorgota, pentru crearea unei aşa-zise zone tampon şi prevenirea extinderii virusului la ferma de porci de la Gherghiţa, a mai precizat, luni, Mihai Terecoasă.

Back To Top