Categorie: Actual

Reprezentanții Ministerului Educației s-au întâlnit, luni, la București, cu cei ai elevilor, dascălilor și ai părinților, în şedinţa Comisiei de Dialog Social, la care au luat parte și delegați din partea patronatelor din turism. Toți au spus că nu doresc prelungirea vacanței cu o săptămână, variantă sugerată, la ședința de Guvern de săptămâna trecută, de premierul Viorica Dăncilă.

 

„Am ascultat partenerii de dialog social. Atât reprezentanții federațiilor sindicale, cât și reprezentanții patronatelor nu au susținut modificarea (pentru 16 septembrie). Nu au susținut modificarea nici cei care au statut de invitat permanent în cadrul CDS, este vorba de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și de reprezentanții elevilor. Am ascultat toate argumentele partenerilor noștri și o să facem o notă de informare, un aviz consultativ, iar atunci când ministrul interimar Daniel Breaz vine la minister să preia atribuțiile, o să-i punem la dispoziție această informare”, a spus secretarul de stat Gigel Paraschiv, reprezentant al Ministerului Educației, citat de edupedu.ro.

În aceeași notă s-a exprimat și Andreea Păun, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor. „Dezbaterea a fost într-o stare de tensiune, din păcate. S-au luat de niște lucruri extrem de personal, deși nu era cazul, și pe lângă asta, s-a observat că există o lipsă de comunicare clară, gravă, între minister și Guvern. În momentul în care noi am cerut fundamentul aceste propuneri (pentru 16 septembrie), ca să înțelegem și noi de unde a apărut, patronatele din turism, care au fost invocate inițial, au spus că ei nu sunt de acord cu modificarea, că nu îi privește pe ei și că este în interesul elevilor și părinților să hotărască când vor să înceapă anul școlar. Atunci, dacă nici cei din turism nu susțin, noi nu am înțeles ce se întâmplă! În concluzia dezbaterii, niciunul dintre factorii prezenți, nici elevi, nici părinți, nici sindicatele din învățământ, nici sindicatele din turism nu susțin această modificare. Astfel, se va trimite o notă informativă către Guvern în care Comisia de Dialog Social susține ca începerea anului școlar să rămână pe 9 septembrie”, a spus reprezentantul elevilor, potrivit sursei citate.

Decizia finală îi aparține ministrului Educației, care poate semna un ordin pentru modificarea structurii anului școlar 2019 -2020 sau poate decide ca această să rămână neschimbată, iar cursurile să înceapă pe 9 septembrie, așa cum este prevăzut în prezent, nu pe 16, cum a cerut prim-ministrul.

Update - "Ca urmare a discuțiilor din spațiul public cu privire la data de începere a noului an școlar, Ministerul Educației Naționale precizează că, la nivelul instituției, sunt analizate punctele de vedere exprimate în cadrul Comisiei de Dialog Social (CDS), întrunită luni, 5 august 2019. În acest sens, subliniem faptul că proiectele dezbătute de membrii CDS nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind unul consultativ. Reprezentanții MEN vor continua în zilele următoare consultările cu beneficiari, precum și părți implicate în sistemul de învățământ public, astfel încât structura noului an școlar să vizeze interesul superior al elevilor și să răspundă nevoilor acestora", precizează un comunicat de presă transmis, marți, de Ministerul Educației.

Back To Top