Avocatul Răzvan Stănciulescu a dezvăluit, pe pagina sa de Facebook, un caz uluitor. Un ploieștean a fost amendat cu 500 de lei după ce a reclamat un vecin că își bate soția. Potrivit apărătorului, "fără vreo minimă cercetare, polițiștii au constatat că apelul nu s-a confirmat". Astfel, apelantul a ajuns să fie sancționat și să se plimbe prin instanțe, pentru a se apăra după ce a făcut un gest omenesc.
În urmă cu un an, ploieșteanul care a ajuns să-și caute dreptatea în instanță a sunat la 112, alarmat de cearta care se auzea din apartamentul vecin și care luase amploare. În plângerea contravențională, prezentată de g4media.ro, acesta arată că totul se întâmpla aproape de miezul nopții, în locuința unei familii cunoscute pentru conflictele violente. Omul a povestit că polițiștii au auzit gălăgia din apartamentul vecin, dar s-au mulțumit cu faptul că, brusc, s-a făcut liniște când au bătut la ușă. Iar pentru că nimeni nu le-a deschis, și-au văzut de treabă. Ulterior, cel care sunase la 112 a primit prin poștă procesul verbal prin care era amendat pentru reclamația făcută.
Potrivit g4media.ro, în instanță, autorul sesizării a adus-o ca martor pe soția sa și, mai mult, a prezentat ca proba înregistrarea apelului la 112, pe care se auzeau și zgomotele din apartamentul vecinilor. Judecătoria Ploiești a decis să-i anuleze amenda și să-i aplice doar un avertisment, hotărâre menținută și de Tribunalul Prahova, după ce polițiștii au formulat apel față de soluția din primă instanță. Argumentul judecătorilor a fost, potrivit sursei citate, că procesul verbal al poliției de constatare la fața locului se bucură de prezumția de legalitate.
Pornind de la acest caz, avocatul ploieștean Răzvan Stănciulescu, cel care l-a reprezentat în fața judecătorilor pe ploieșteanul amendat fiindcă a reclamat că vecinul își lovește nevasta, a tras un semnal de alarmă și a avertizat că astfel de cazuri sunt menite să-i descurajeze pe cetățeni de la a reacționa în situații-limită, deși astfel de intervenții pot face diferența, uneori, între viață și moarte.
"Am reprezentat în instanţă un ploieştean care a fost sancţionat de către Politia Mun.Ploieşti cu amendă (500 lei) pentru că în urma apelului său la 112, prin care sesiza un incident extrem de violent în apartamentul vecin (o femeie mânca bătaie de la soţul ei pentru a nu-ştiu-câta oară), după sosirea poliţiştilor – când zgomotele au încetat brusc, aceştia, fără vreo minimă cercetare, au constatat că apelul nu s-a confirmat şi l-au sancţionat pe cel care a sesizat incidentul, considerând că este un pericol social prin apelarea abuzivă a serviciului 112.
Am formulat plângere contravenţională împotriva procesului-verbal sancţionator, iar Judecătoria Ploieşti a schimbat sancţiunea din amendă în avertisment. Cu alte cuvinte, tot l-a găsit vinovat pe cel care a sunat la 112, dar într-o mai mică măsură.
Poliţia Mun.Ploieşti nu a fost mulţumită de rezultat (că apelantul a scăpat doar cu avertisment) şi a atacat sentinţa Judecătoriei Ploieşti, formulând apel, care s-a judecat astăzi la Tribunalul Prahova.
În pledoaria mea, am rugat instanţa să se implice la nivel instituţional pentru a sancţiona în bloc aceste abuzuri ale Poliţiei Mun.Ploieşti, având în vedere ca acest caz nu este singular, iar cetăţenii ar trebui să fie încurajaţi să folosească serviciul 112, nu descurajaţi. Chiar dacă din 10 apeluri la 112, doar unul singur se confirmă, trebuie să ne concentrăm pe acel apel, nu pe celalalte 9, iar pentru a constata dacă un apel este fals sau abuziv trebuie făcută o minimă cercetare, în special când e vorba despre viaţa unui om.
Cred că este nevoie de o dezbatere deschisă între Primăria Mun.Ploieşti (instituţie obligată de a-şi proteja cetăţenii şi de a se asigura că instituţiile din municipiu funcţionează), Poliţia Mun.Ploieşti (instituţia care intervine în urma apelurilor la 112, obligată de a rezolva incidentele şi care poate emite sancţiuni), Judecătoria Ploieşti (instituţie care soluţionează plângerile împotriva proceselor-verbale emise de Poliţia Mun.Ploieşti) şi societatea civilă, prin care, pe baza unei analize a cazurilor existente în ultimii ani să se stabilească proceduri clare de acţiune, pentru o mai bună protejare a cetăţenilor şi înlăturarea unor astfel de derapaje instituţionale, profund bolnave.
De ce este nevoie de o astfel de dezbatere?
Pentru că undeva în Ploieşti, într-un apartament, o femeie mănâncă bătaie soră-cu-moartea, iar vecinul, care aude de fiecare dată zgomotele, nu mai sună la 112, de frică să nu ia amendă de la Poliţie!
Vreau instituţii care să funcţioneze pentru cetăţean, nu împotriva lui!
Vreau implicare a oamenilor şi funcţionari care îşi fac treaba ca şi cum ar face-o pentru ei înşişi!
Vreau trasarea unor proceduri clare şi respectarea acestora!
Vreau ordine şi disciplină!" a scris avocatul Răzvan Stănciulescu pe Facebook, în luna noiembrie.