Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Prahova, Silviu-Laurențiu Constantinescu, a făcut sute de mii de euro, acum câţiva ani, după ce a obţinut în condiţii suspecte autorizaţii pentru deschiderea unor farmacii şi apoi le-a vândut, într-un moment în care pătrunderea pe piaţă era extrem de dificilă. El apare într-o investigaţie jurnalistică publicată în această săptămână de RISE Project, care arată cum Constantinescu a speculat o derogare din legislaţie, care mai permitea autorizarea de farmacii urbane doar în marile centre comerciale, aşa că şi-a înregistrat şi el, rapid, câteva, înainte ca legea să se schimbe. Sunt doar două probleme: farmaciile n-au existat decât în acte şi, din câte se pare, nici multe dintre centrele comarciale ori nu erau tocmai centre comerciale cu adevărat, ori nu aveau suprafaţa prevăzută de legislaţie, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la legalitatea autorizaţiilor primite.
Silviu-Laurențiu Constantinescu este fiul fostului reprezentant al Colegiului Farmaciştilor Prahova, Clara Popescu, persoane care a ocupat, ani buni, funcţia de vicepreşedinte al acestei organizaţii la nivel naţional. El continuă tradiţia familiei, fiind în prezent președintele Colegiului Farmaciștilor din Prahova și reprezentantul Colegiului Farmaciștilor din România în Grupul Farmaceutic al Uniunii Europene. RISE Project scrie că, în timp ce mama lui milita pe lângă ministrul Sănătății pentru scoaterea din lege a unei derogări care permisese înmulțirea necontrolată a numărului de farmacii din orașe, Constantinescu profita de ultimele zile în care această derogare era valabilă și se îmbogățea din comerțul cu autorizații de funcționare farmaceutice obținute prin această metodă.
Numărul de farmacii existente într-o localitate e reglementat în funcţie de populaţie, ceea ce a făcut, practic, ca în multe localităţi urbane să se ajungă la o limită maximă. A existat, însă, o derogare, care permitea deschiderea de farmacii noi, chiar şi dacă limita era atinsă, în centrele comerciale mari, având suprafeţe de vânzare de peste 1.000 de metri pătraţi. Până la eliminarea sa, acest paragraf le-a permis câtorva băieţi deştepţi să obţină autorizaţiile de la Ministerul Sănătăţii, autorizaţii care, după modificarea legii, într-un moment în care pătrunderea unor farmacii noi pe piaţă devenea aproape imposibilă, au ajuns să valoreze foarte mulţi bani.
Astfel, potrivit RISE Project, în doar câteva zile, din noiembrie și decembrie 2010, operând prin intermediul unei firme care administra câteva farmacii în niște sate din Prahova, Constantinescu a încheiat opt contracte de chirie pentru tot atâtea spații comerciale din Brașov, Predeal, Sinaia și Ploiești. Trei luni mai târziu, în martie 2011, Ministerul îi elibera opt autorizații de funcționare, pentru fiecare local în parte. Și, în aceeași lună, Constantinescu începea să vândă autorizațiile, ca pe niște cupoane valorice, primind în total undeva la 310.000 de euro. Cu autorizaţiile obţinute, cumpărătorii s-au mutat rapid în sediile proprii. Rămân, însă, mari suspiciuni cu privire la modul în care firma preşedintelui Colegiului Farmaciştilor Prahova a dobândit iniţial respectivele documente de funcţionare, în contextul în care, potrivit RISE Project, mai toate dintre cele opt presupuse centre comerciale fie nu erau deloc centre comerciale, fie aveau mai puţin de 1.000 de metri pătraţi în suprafaţă. Sau, în fine, dacă parterul unui bloc poate fi considerat centru comercial, poate se mai schimbă situaţia...
Jurnaliştii de investigaţie l-au contactat pe Constantinescu, iar acesta a declarat că nu a găsit nimic anormal în aceste tranzacţii şi că era o practică mult mai extinsă la momentul respectiv. "Este un business ca oricare altul. Nu sunt singurul care l-a făcut. Toți care au avut ideea asta au pus-o în practică. Sunt o mulțime de exemple în sensul ăsta. Business-ul ăsta cu farmaciile nu constă doar în vânzarea de medicamente… Era o oportunitate pe care am văzut-o și pe care am folosit-o. Totul a fost făcut legal. La Brașov, de exemplu, am avut adeverințe de la Primărie cu șapte semnături care confirmau că spațiile acelea se găseau în niște centre comerciale", a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Prahova.