Categorie: Actual
raed_arafat2Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi fondator al sistemului de urgenţă SMURD, spune că va demisiona din Guvern în cazul în care noua Lege a Sănătăţii, susţinută de PDL, va fi adoptată.
Arafat a făcut această declaraţie, ieri, în cadrul unui interviu acordat hotnews.ro.
El a mai spus că introducerea operatorilor privaţi în medicina de urgenţă va haotiza acest serviciu public. Arafat şi-a susţinut punctul de vedere cu exemple din străinătate.

Citiţi, mai jos, declaraţiile lui Arafat:

- "Sistemul actual e bine reglementat pe o anumită viziune, o anumită direcţie. (...) Când îţi vine un punct de vedere al FMI-ului, al Băncii Mondiale şi al Comisiei Europene care susţine acelaşi lucru, consider că trebuie să ajungem la înţelepciunea de a spune da, este nevoie de reformă radicală, dar sistemul de urgenţă trebuie să-l sprijinim să se dezvolte mai departe. În loc să-l dezvoltăm mai departe, noi creăm total alte concepte".

- "Dacă legea rămâne în această formă, trebuie cei care au conceput-o să ducă viziunea mai departe. (...)Eu cred că plecarea mea este normală, pentru că nu mai am scopul de muncă la nivelul Ministerului. Nu e un act de bravură. În momentul în care partea urgenţei din lege iese în această formă, vor trebui găsite persoane care să implementeze această formă".

- „Asta s-a întamplat în Slovacia, care nu mai are sector public de urgenţă deloc. Acolo se fac din doi in doi ani licitaţii pentru serviciile de elicoptere. Acolo nu mai există viziune instituţionala deloc: firmele sunt interesate exact pe perioada lor de licitaţie. Nu există o strategie de dezvoltare pe termen lung. Din trei in trei ani, în Suedia, de exemplu, se schimbă furnizorii prin licitaţii. Personalul de la o firmă care nu câştigă licitaţia este preluat de alta, pentru că personalul e fix. Nu putem zice ca vom îmbunătăţi calitatea, pentru ca avem acelaşi personal. În Suedia, din trei in trei ani, personalul este preluat de alta firmă şi îi scade salariul. Şi, astfel, urgenta a devenit o meserie neatractivă. În plus, ca să-şi asigure un anumit cost convenabil, firmele au redus orele de pregătire a personalului, a scăzut numărul echipajelor şi au întins zonele de lucru. Astfel le-a scăzut capacitatea de reacţie în caz de catastrofe. E ca şi cum am comercializa Apărarea României. E exact acelaşi concept".

Back To Top