Categorie: Actual
tigara_1Cel mai lung studiu medical efectuat vreodată asupra fumătorilor de marijuana a fost dat publicităţii ieri şi arată că absorbţia respiratorie acestui drog e mai puţin nocivă decât aceea a consumului de tutun.


Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din California (Berkeley) şi de la Universitatea din Alabama şi a fost publicat acum o zi – în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane – potrivit Associated Press.

Constatările studiului confirmă rezultatul unor cercetări de mai mică anvergură care relevau că, deşi conţine multe dintre substanţele toxice ale tutunului, marijuana nu este atât de periculoasă pentru plămâni.

Nu e încă prea clar de ce e aşa, dar este posibil ca principalul ingredient activ al marijuanei – o substanţă numită THC – să fie cea care face diferenţa. THC este, de altfel, răspunzătoare pentru senzaţia de eliberare pe care o preţuiesc consumatorii acestui drog.

THC este, generic, un antidot al inflamaţiilor şi poate contracara efectele celorlalte substanţe toxice din compoziţia marijuanei. Cel puţin, asta e opinia medicului Donald Tashkin (Universitatea din California), specialist care, însă, nu a contribuit la studiu.

Stefan Kertesz, co-autor al studiului, are o explicaţie mai lumească. El spune că, spre deosebire de fumătorii de tutun – care obişnuiesc să pufăie – consumatorii de marijuana inhalează foarte tare joint-ul. În felul acesta, prin această gimnastică, ţesutul plămânilor lor, indirect, se întăreşte. Mai mult decât atât, la testele pulmonare ei sunt puşi să facă efortul unei respiraţii adânci - cu care îi obişnuieşte fumatul de marijuana – şi au rezultate mai bune decât fumătorii de tutun.

Autorii acestui studiu au analizat date culese începând cu 1985, analiza fiind finanţată de Institutul Naţional al Abuzului de Droguri din America.

Subiecţii studiului au fost 5.115 de bărbaţi şi femei, aleşi la întâmplare din patru oraşe: Birmingham, Chicago, Oakland şi Minneapolis. Cu aproximaţie subiecţii studiului au fost, în mod egal, albi şi negri.

În total, 37 % dintre subiecţi au declarat că au fumat măcar ocazional marijuana. În timp ce media naţională americană a consumului de tabac este de 9 ţigări pe zi, media consumului de marijuana este de două joint-uri pe lună.

Pe parcursul studiului, scorul medical al fumătorilor de ţigări se înrăutăţea constant, în timp ce socrul medical al celor care fumau un joint de marijuana pe zi, timp de şapte ani – ori un joint de marijuana pe săptămână, timp de 20 de ani – nu se deprecia.
Foarte puţini consumatori de marijuana fumau într-un ritm mai mare decât acesta.


Back To Top