Categorie: Actual

Administrația Națională de Meteorologie  a emis, luni, o serie de avertizări care anunță atât un nou episod cu furtuni, care va afecta mai mute județe din țară, în special zona montană, dar și creșterea gradului de disconfort termic.

 

Un cod galben valabil până la ora 19.00 vizează, parte din Moldova, Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40 l/mp.

Până la aceeași oră a fost emis cod portocaliu pentru Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna și zona montană a județelor Prahova, Brașov, Harghita, Neamț și Suceava: "Vor fi perioade cu averse, intensificări puternice ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină. Se vor acumula cantități de apă de peste 30 l/mp și pe arii restrânse 50...60 l/mp".

Din această seară și până mâine, la ora 100, un alt cod galben va fi în vigoare local în zona de munte, estul Transilvaniei și nordul Moldovei.

De asemenea, până la ora 2.00 se vor afla sub cod portocaliu județele Timiș, Arad și Bihor, iar până mâine, la ora 10.00, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, precum și zona de munte a județului Mureș.

În mesajul publicat luni, meteorologii atrag atenția că, în următoarele zile, disconfortul termic va fi ridicat, iar mai ales în zonele de câmpie, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Back To Top