Categorie: Actual

Măşti de 57 de ori mai scumpe în starea de urgenţă decât înainte de pandemie, gel încadrat în categoria produselor cosmetice achiziţionat pe post de dezinfectant sau dezinfectant pe bază de clor cumpărat de o firmă cu 10 lei pe bidon şi vândut unei primării cu 550 de lei, acestea sunt câteva dintre neregilile descoperite de Curtea de Conturi în Prahova, în urma controlului tematic care a vizat cheltuielile făcute de structurile publice în perioada de stare de urgenţă şi stare de alertă!

 

Raportul publicat în această săptămână scoate în evidenţă "decontarea din transferuri de la Ministerul Sănătății a unor cheltuieli, în sumă de 121 mii lei, cu carantinarea persoanelor care nu au respectat condițiile izolării sau au părăsit locul de carantinare, fără verificarea prealabilă a statutului acestora în momentul primirii deconturilor de cheltuieli de la unitatea administrativ teritorială", la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţele Prahova, Botoșani şi Dâmbovița. Exclusiv în Prahova, auditorii susţin că DSP a achiziţionat un "tunel dezinfectant cu lampă UV, pentru care nu au fost prezentate documente (avize tehnice și autorizări) din care să rezulte că a fost supus avizării pentru punerea pe piață de instituțiile abilitate potrivit prevederilor legale în vigoare la data efectuării achiziției".

Halatul, cât e halatul?!?

La Spitalul Municipal Câmpina, preţul măştilor chirurgicale a crescut de peste 57 de ori în timpul stării de urgenţă. Concret, conform raportului, preţul pe bucată fusese de 0,08 lei înainte de starea de urgenţă şi a ajuns la 4,57 lei odată cu pandemia. La Spitalul Azuga, costul unei măşti a urcat de aproape 29 de ori, de la 0,12 lei pe bucată, cu cât fusese făcută achiziţia înaintea pandemiei de COVID-19, până la 3,44 lei. Tot la Câmpina, preţul pentru combinezoanele de protecţie plătit de Spitalul Municipal pe timpul stării de urgenţă a crescut de 1,6 ori faţă de cel de dinainte, de la circa 71 la 113 lei, iar cel pentru dezinfectanţi a urcat de 1,7 ori. Ultimul exemplu dat de Curtea de Conturi este de la Spitalul Orăşenesc Sinaia, unde un halat care costa înainte 6,5 lei a ajuns la 23,5 lei, de aproape patru ori mai scump.

Fiindcă veni vorba de dezinfectanţi, cea mai mare creştere a fost la Primăria Ariceştii Rahtivani, unde un furnizor a cumpărat bidonul de dezinfectant cu 10 lei şi l-a revândut administraţiei locale cu 550 de lei. După descoperirea problemei, autorităţile au prezentat o factură de stornare. Probleme au fost descoperite şi la Vălenii de Munte. Aici, Primăria e dată ca exemlu negativ pentru "utilizarea ineficientă a fondurilor publice destinate dezinfecției spațiilor din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale. În perioada stării de urgență, a achiziționat, pentru dispozitivele cu soluții de dezinfecție montate la intrarea blocurilor de locuințe, precum și în incintele sediilor entităților publice, produse dezinfectante în valoare 36.741,25 lei, care nu erau avizate ca biocide, ci făceau parte din categoria produselor cosmetice, respectiv «gel igienizant»".

În privinţa cheltuielilor de carantină, Curtea de Conturi a descoperit că media pe persoană a variat de la un judeţ la altul, în unele situaţii chiar extrem de mult, Prahova fiind peste media naţională, cu aproape 3.770 de lei de persoană plătiţi de la buget, pe locul şase într-un clasament deschis de municipiul Bucureşti, cu peste 5.400 de lei.

Back To Top