Categorie: Actual

Camera Deputaților a respins, miercuri, creșterea etapizată a alocațiilor, astfel că măsura dublării acestora, de la 1 septembrie, rămâne în vigoare. În ce măsură va fi ea aplicată? Ministrul de Finanțe spune, în continuare, că nu sunt bani pentru așa ceva, și le-a sugerat celor care au votat pentru dublarea alocațiilor să doneze din veniturile lor, ca să susțină această măsură.

 

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat că măsura va fi aplicată etapizat, chiar și după votul Camerei Deputaților, care a fost for decizional în acest caz. ”În aceste condiţii, în care veniturile la buget - datorită faptului că economia a fost închisă - au scăzut, am găsit resurse de a creşte alocaţiile cu 20%. În acelaşi timp (…) au fost alocate resurse suplimentare pentru părinţii care stau acasă cu copiii şi am prelungit această perioadă şi pe perioada vacanţei, de obicei acest lucru nu se întâmpla. Deci au mai fost şi alte ajutoare care au venit în această direcţie. Dar pentru acest an, eu zic că efortul – este un efort de 600 de milioane de lei, această creştere pe ultimele luni ale anului de 20%, bani care nu au fost niciodată în buget pe 2020, pentru că legea a fost aprobată fără surse de finanţare, deci parlamentarii au votat şi au spus: găsiţi resurse, neconstituţional, am găsit resurse pentru o creştere 20%. (...) Alocaţiile vor fi dublate, asta este promisiunea pe care o fac. Alocaţiile vor fi dublate, bineînţeles, eşalonat, pe etape, dar vor fi dublate”, a afirmat Florin Cîţu, miercuri seară, la Digi 24.

Acesta le-a sugerat celor care au votat pentru dublarea alocațiilor să susțină financiar această măsură. „O decizie pe care am luat-o la începutul anului, pentru că știam că vor începe cu astfel de măsuri populiste în 2020, a fost aceea de a îngheța salariile demnitarilor, inclusiv ale parlamentarilor, dar să știți că nu au ajuns resursele. Poate ar putea unii dintre ei să mai doneze din venituri, să putem să avem la buget mai mulți bani. Cei care au votat să facă acest efort, atunci ar fi un demers credibil”, a mai spus ministrul.

Back To Top