Categorie: Actual

Autoritățile sunt în alertă din cauza valului de aer rece care a ajuns deasupra României. De sâmbătă, ora 2.00, până miercuri, la ora 10.00, în toată țara este valabilă o informare meteo de ger. Până pe 20 ianuarie, chiar și în timpul zilei, temperaturile vor fi deosebit de scăzute, între -10 și 0 grade Celsius, iar noaptea, în anumite regiuni, vor coborî sub -20 de grade Celsius.

 

“În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece, iar pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în nord-vest, nord-est și centru, apoi și în celelalte regiuni. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub -10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile intramontane, îndeosebi din estul Transilvaniei, sub -20 de grade.

Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și 0 grade.

Local se va semnala ghețuș”, informează Administrația Națională de Meteorologie.

În Prahova se vor înregistra minime de până la -18 grade Celsius. Inspectoratul pentru Situații de Urgență a emis, de asemenea, o avertizare pentru populație: “Frigul extrem poate fi periculos și de aceea trebuie să ne protejăm cât mai bine.

- Îmbrăcați-vă gros;

- Pe timpul cât stați afară, mișcați-vă permanent pentru a vă păstra căldura corporală și feriți-vă de ţurţurii care se pot forma pe clădiri;

- Evitați trecerea, în mod brusc, din încăperile încălzite la temperaturile foarte scăzute din mediu;

- Mâncaţi regulat şi consumaţi multe lichide, evitând excesul de cofeină sau alcool;

- Protejaţi persoanele în vârstă, care au probleme de sănătate, copiii și femeile însărcinate;

- Purtați încălțăminte cu tălpi groase, antiderapante, pentru a evita căderile;

- În situații de urgență, apelați numărul unic  112” recomandă ISU Prahova.”

Un alt pericol este cel de producere a incendiilor, risc crescut din cauza dorinței oamenilor de a-și încălzi cât mai bine locuințele, ignorând, uneori, măsurile de prevenire a unor evenimente nedorite.

“> Verificați sobele, canalele şi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere;

> Nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;

> Nu puneți în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

> Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

> Nu adormiţi cu soba aprinsă;

> Verificaţi integritatea aparatelor şi a mijloacelor de încălzire electrice;

> Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;

> Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi, cu soba aprinsă ori cu aparatele de încălzire electrice în funcţiune”, recomandă specialiștii ISU Prahova.

Back To Top