Categorie: Actual

Ministerul Educației a publicat situația detaliată privind disponibilitatea angajaților din învățământul preuniversitar și învățământul universitar, cu privire la vaccinarea anti-Covid. Procentele sunt foarte scăzute, sub 50%, în rândul personalului din școli și grădinițe, și ușor mai crescute la nivelul universităților. Oficialii speră că rezultatul este influențat de numărul de persoane care nu au oferit niciun răspuns și a decis să organizeze o nouă consultare, în perioada 16 ianuarie – 1 februarie.

 

De mare interes a fost atitudinea angajaților din preuniversitar, având în vedere intenția ca școlile și grădinițele să fie redeschise începând din 8 februarie. Ministrul Sănătății vorbea, de altfel, despre o măsură luată ținând cont de un risc ce poate fi gestionat, dar asta în contextul în care există un vaccin disponibil și teste rapide care pot depista din timp un caz de infectare cu SARS-CoV-2. Însă atitudinea angajaților din învățământul preuniversitar nu este tocmai încurajatoare. 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar (inclusiv persoanele care nu au răspuns), a anunțat Ministerul Educației.

În general, cele mai mari procente au fost în rândul personalului didactic auxiliar, iar cele mai puține răspunsuri afirmative au venit din partea personalului nedidactic. Cea mai mare pondere o reprezintă, însă, profesorii, învățătorii și educatorii, iar dintre aceștia, doar 96.563 de persoane (45,93%) din totalul de 210.219 s-au declarat dispuse să se vaccineze anti-Covid.

În Prahova se regăsește aceeași tendință. 4.444 de angajați din totalul de 9.306, din unitățile de învățământ preuniversitar, cer să se vaccineze, la acest moment. Dintre cei care au răspuns afirmativ, 3.268 sunt profesori, învățători și educatori (însemnând 48,46% din personalul didactic din județ). Lor li se 418 persoane angajate ca personal didactic auxiliar și 758 din rândul personalului nedidactic. Per total, în județ, 47,75% dintre angajații din învățământul preuniversitar sunt dispuși să se vaccineze anti-Covid, diferența fiind reprezentată de persoane care fie au refuzat imunizarea, fie nu au dat niciun răspuns.

Situația detaliată, pe județe, poate fi consultată AICI.

Ministerul Educației a mai anunțat că, “în sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate - inclusiv persoanele care nu au răspuns)”. Procentul este de peste 60% în universitățile de stat și de aproape 46% la privat.

La UPG Ploiești, din cele 520 de persoane care reprezintă personal didactic titular, personal didactic asociat, personal didactic auxiliar și personal nedidactic, 321 acestea au declarat că vor să se vaccineze. 161 de răspunsuri afirmative au venit din partea personalului didactic titular.

Situația detaliată, pe universități, poate fi consultată AICI.

O nouă consultare va fi organizată de Ministerul Educației în perioada 16 ianuarie – 1 februarie.

Ilustrație arhivă (Prefectura Prahova)

Back To Top