Categorie: Actual

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni seară, o hotărâre care prevede primele măsuri de relaxare instituite în urma demarării campaniei de vaccinare anti-Covid. Acestea vizează persoanele care vin din țări cu risc epidemiologic ridicat. Prin aceeași hotărâre sunt aduse modificări și reglementărilor referitoare la persoanele carantinate după ce au intrat în contact direct cu un caz confirmat cu SARS-CoV-2.

 

Potrivit hotărârii adoptate de CNSU, “pentru persoanele contact direct al persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, măsura carantinei se poate ridica în a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică”.

Cea mai recentă definiție de caz publicată de Institutul Național de Sănătate Publică definește contactul direct ca:

- Persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;

- Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);

- Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);

- Persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute;

- Persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;

- Persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului, iar orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecție corespunzător și a respectat distanțarea fizică nu este considerată contact direct.

Prin același document, INSP recomandă efectuarea unui test RT-PCR pentru persoanele care sunt contacții direcți ai cazurilor confirmate și prezintă simptomatologie, respectiv test antigenic rapod pentru acei contacți din focarele de colectivitate (centre rezidențiale, secții de psihiatrie cronici, penitenciare) confirmate prin RT-PCR, pentru a facilita detectarea timpurie a altor cazuri, ca parte a supravegherii contacților și a investigării focarului.

Oricine altcineva se poate testa, însă testarea este asigurată gratuit, în baza definiției de caz, numai pentru categoriile menționate anterior.

Reguli noi au fost adoptate, prin aceeași hotărâre CNSU, și referitor la cetățenii care sosesc din străinătate, mai exact din zone cu risc epidemiologic ridicat.

“Art.2 - (1) Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

(2) Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării. Art.3 - (1) Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei prevăzute în HCNSU nr. 1/2021 cu modificările și completările ulterioare, precum și cele prevăzute la art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare, dar nu le sunt aplicabile excepțiile prevăzute la art. 3 alin. (2) și (3) din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare.

(2) Suspendarea temporară a măsurii carantinei prevăzute la art. 5 din HCNSU nr. 36/2020 cu modificările și completările ulterioare se aplică și persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

(3) Pentru persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cărora le sunt aplicabile prevederile art. 3 alin. (5) din HCNSU nr. 36/2020 și cele ale art. 2 din prezenta hotărâre, nu este necesară prezentarea unui test negativ pentru SARS-CoV-2 la momentul intrării pe teritoriul României”, prevede cea mai nouă hotărâre adoptată de CNSU.

Luni seară, CNSU a actualizat lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, la sosirea din care se instituie măsura carantinei:

lista state 18 ian

 

Foto ilustrație

Back To Top