Categorie: Actual

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în mai multe masive montane din ţară există risc mare de producere a unor avalanşe, în urma unei perioade de temperaturi pozitive pe timpul zilei, care a făcut ca stratul superior de zăpadă se se topească uşor şi să fie uşor de desprins. Pentru Muncţii Bucegi a fost emis un cod de categoria 3, însemnând risc "însemnat", respectiv categoria 4, "risc mare", la altitudini de peste 1.800 de metri.

 

Vremea deosebit de caldă, cu temperaturi pozitive ziua, a favorizat compactarea şi umezirea stratului de la suprafaţă, care poate aluneca peste cel vechi, inclusiv spontan după-amiaza. Astfel, în Bucegi, la peste 1.800 de metri, pe pantele suficient înclinate, la orice supraîncărcare dar şi spontan există risc mare de declanşare a avalanşelor de dimensiuni medii şi mari, a avertizat ANM. Tot aici, la altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă va continua să se topească. Pe pantele mai înclinate din Bucegi, "atât spontan cât şi la supraîncărcări oricât de mici se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, în zonele unde depozitele sunt însemnate".

Acelaşi tip de avertizare, respectiv risc mare la peste 1.800 de metri şi risc însemnat la altitudini mai mici, a fost emis şi pentru Munţii Făgăraş şi pentru zona Parâng-Şureanu, în timp ce în Ţarcu şi Godeanu există risc mare de producere a unor avalanşe şi la înălţimi mai mici de 1.800 de metri, se mai arată în mesajul transmis de ANM şi distribuit de Serviciul Salvamont. În Munţii Rodnei şi Călimani-Bistriţei-Ceahlău, există risc moderat la altitudini joase şi risc însemnat la peste 1.800 de metri.

Avertizarea este valabilă până pe 8 februarie, la ora 20.00.

Back To Top