Categorie: Actual

Comisia pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 a cerut clarificări de la 13 spitale din țară și tot atâtea direcții de sănătate publică, referitor la modalitatea de raportare a deceselor în luna martie. În aceste cazuri, prezentat într-un raport publicat vineri de Ministerul Sănătății, au fost constatate “abateri mari”, în sensul unor diferențe semnificative între cifrele transmise în luna martie și mediile din lunile anterioare.

La capitolul dedicate acestor aspect, comisia menționează că “s-au luat ca bază pentru analiza decesele raportate în alerte.ms.ro pentru luna martie 2021 (calculate că diferenţa între totalul deceselor raportate la 1 aprilie și totalul deceselor raportate la 1 martie). O prima etapă a constat în evaluarea pe bază de observaţie a numărului de decese raportate lunar (calculat că diferenţa între raportările din data de 1 ale lunilor aprilie și martie). În etapa următoare s-au comparat decesele raportate în luna martie cu media lunară a deceselor raportate în perioada aprilie 2020 - februarie 2021. Având în vedere situaţia epidemiologică agravată s-a calculat și media lunară a deceselor raportate în perioada octombrie 2020 - februarie 2021”, iar “în urma acestei analize s-a identificat un lot de 13 spitale cu abateri mari în luna martie față de mediile lunare din cele două perioade”.

În cazul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, potrivit documentului, unitatea sanitară a raportat, până la 1 aprilie 2021, 1064 de decese, față de 793 - până la 1 martie 2021. Diferența înseamnă 271 de decese raportate în luna martie 2021, față de 72 în media perioadei aprilie 2020 - februarie 2021, respectiv 131, media perioadei octombrie 2020 – februarie 2021.

spitale1

spitale2

“S-au solicitat clarificări privind raportările deceselor atât la spitalele respective, cât și la DSP”, a mai precizat comisia, în același raport, cu mențiunea că a primit răspuns de la toate cele 13 DSP-uri și de la 7 spitale.

“Din analiza răspunsurilor au rezultat următoarele:

- Exista un nivel de cunoaștere în general redus și unele confuzii ale celor care raportează, în ceea ce privește procesul de raportare, în special pentru platforma alerte.ms.ro;

- Conform răspunsurilor DSP, multe dintre spitale nu raportează toate decesele COVID la DSP; din analiza răspunsurilor transmise de DSP-uri, s-au primit raportări pentru mai puţin de jumătate dintre decesele raportate în alerte.ms.ro (583 faţă de 1482).

- Unele DSP suspicionează ca unele dintre spitale raportează decese de toate cauzele în alerte.ms.ro;

- Tot DSP semnalizează întârzieri în raportarea deceselor (uneori de până la două luni);

- Unele spitale recunosc neraportarea la DSP din diverse cauze;

- Unele spitale nu recunosc propria cifra a deceselor lunare raportată în alerte.ms.ro;

- Organizarea raportării deceselor variază de la spital la spital”, menționează raportul.

Documentul întocmit de comisie și prezentat pe scurt, joi, de ministrul Sănătății, poate fi consultat AICI.

Back To Top