Plt. maj.  Vasile Cuza, colegul nostru paramedic pe ambulanţa SMURD, cel care a intervenit primul pentru a salva viaţa unui băieţel de 10 ani care a căzut aseară în apele învolburate ale fostului baraj de la Poienarii Burchii
Categorie: Actual

Un copil de numai 10 ani care a căzut, marți seară, în apele învolburate, în zona fostului baraj de la Poienarii Burchii, a fost la un pas să se înece. Copilul a fost salvat datorită intervenției prompte a unui sătean și a unui paramedic SMURD, care s-a aruncat în apă, după el, fără să stea pe gânduri.

“Salvatorii trec prin situații extrem de dificile, punându-și de cele mai multe ori propria viață în pericol în scopul de a salva un suflet.

Asta a demonstrat plt. maj.  Vasile Cuza, colegul nostru paramedic pe ambulanţa SMURD, cel care a intervenit primul pentru a salva viaţa unui băieţel de 10 ani care a căzut aseară în apele învolburate ale fostului baraj de la Poienarii Burchii.

El însuşi tată a doi copii (un băiat de 6 ani şi o fetiţă de nici 3 ani), Vasile nu a stat pe gânduri când, ajuns cu echipajul înaintea celorlalţi colegi la locul intervenţiei, şi-a dat seama că cele câteva minute care s-ar fi scurs în plus puteau duce la moartea băiatului”, au povestit reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, după intervenția dificilă care a avut loc aseară, în Prahova.

Plt. maj.  Vasile Cuza: “L-am văzut pe copil agăţat de o creangă şi disperat cerea ajutorul”

„Îndată ce am primit nota de anunţare pe tabletă, am plecat spre locul intervenţiei. Pe drum am discutat cu apelantul la 112 şi am aflat locaţia exactă. Când am ajuns acolo l-am văzut pe copil agăţat de o creangă şi disperat cerea ajutorul. M-am dezbrăcat şi am sărit imediat după el. Am încercat de două ori să ajung la el şi apa mă trăgea înapoi. La un moment dat, băiatul nu s-a mai putut ţine de creangă şi a alunecat în aval. De pe mal, un sătean a sărit şi el în apă şi a reuşit să-l prindă pe copil înainte să se întâmple o nenorocire. Între timp au venit colegii, am ieşit din apă şi am legat două corzi între ele şi de una m-am legat şi eu şi aşa am înotat până la cei doi. Am legat copilul cu coarda rămasă şi colegii ne-au tras pe toţi trei la mal”, a povestit plt. maj.  Vasile Cuza.

Paramedicul recunoaște că operaţiunea de salvare a fost una dificilă, din cauza debitului foarte mare de apă strâns în urma precipitaţiilor abundente, dar spune că ar proceda oricând exact la fel.

Foto: Departamentul pentru Situații de Urgență

Back To Top