nori ploaie ploiesti furtuna
Categorie: Actual

ANM a emis avertizări de instabilitate atmosferică valabile joi în Moldova și nordul Munteniei, respectiv în zona Carpaților Meridionali și Orientali. În același timp, meteorologii au prelungit atenținonările referitoare la caniculă, până duminică inclusiv, prognozând că vor fi afectate și mai multe județe.

Joi, în intervalul 13.00 – 23.00, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova, dar și în zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp. Pentru aceste zone a fost emis cod portocaliu de instabilitate atmosferică, De altfel, începând cu ora 10.00, Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local zonele montane sunt deja sub avertizare cod galben, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.

Fenomenele vor apărea, pe arii mai restrânse, și în restul teritoriului.

Caniculă până duminică, inclusiv

Și alertele de caniculă emise ieri au fost extinse și prelungite până duminică. De fapt, în aproape toată țara se vor înregistra maxime cuprinse între 34 și 39 de grade Celsius.

ANM a anunțat că a prelungit, tot până pe 1 august, codul portocaliu. “Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat”.

Foto: Emil Costache >>> Facebook

Back To Top