sosiri aeroportul otopeni
Categorie: Actual

Cea mai nouă actualizare a statelor cu risc epidmiologic ridicat a fost aprobată de CSNU odată cu noi relaxări ale măsurilor privind instituirea carantinei în cazul persoanelor care vin în România din zone aflate pe lista roșie.

Vor fi exceptate de la măsura carantinei, chiar și la întoarcerea din zona roșie:

“(1) Membrii delegațiilor sportive, precum și artiștii și stafful acestora, care sosesc în România pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment, organizate pe teritoriul național, din țări aflate în zona roşie de risc epidemiologic, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activităţi în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate.

(2) Excepţia prevăzută la alin. (1) se aplică şi membrilor delegațiilor sportive precum și artiștilor și staffului acestora, cetăţeni străini sau apatrizi, definiţi potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ce sosesc în România pentru participarea la competiții sportive, respectiv evenimente culturale, artistice sau de divertisment organizate pe teritoriul național, indiferent de zona de risc epidemiologic în care este încadrată ţara din care sosesc, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară şi participă doar la activități în cadrul competițiilor sau, după caz, evenimentelor menționate” este noul art. 9(1).

Prevederile hotărârii anterioare au fost modificate în sensul că, până acum, excepțiile se referau dar la membrii delegațiilor sportive.

Nici copiii între 3 și 6 ani nu mai intră în carantină, la sosirea din Marea Britanie

CNSU a abrogate, joi, și art. 9 al hotărârii din 1 iulie, care prevedea că “pentru persoanele care sosesc pe teritoriul României din Marea Britanie, Brazilia, Nepal, Africa de Sud și India se aplică doar următoarele excepții de la măsura carantinei:

a) persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare până la intrarea în România;

b) persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară;

c) copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;

d) copiii cu vârsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.

Cele cinci țări se află pe lista roșie inclusiv ca ca urmare a detectării la populația umană a unor variante de virus SARS-CoV-2 cu transmitere mai ridicată. Abrogarea acestui articol permite măsuri de exceptare de la carantină și pentru copiii între 3 și 6 ani.

Lista statelor cu risc epidemiologic ridicat valabilă din 15 august

Poate principala modificare se referă la intrarea Turciei pe lista roșie. Este sezon de concedii și aceasta rămâne una dintre detinațiile preferate ale românilor. Persoanele peste 16 ani, nevaccinate sau care nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, nu bor mai fi exceptate de la intrarea în carantină cu prezentarea unui test Covid negativ.

lista1lista2lista3lista4lista5

Foto: Facebook/Bucharest Airports

Back To Top