scoli cursuri pandemie
Categorie: Actual

O întâlnire organizată, vineri, cu factorii implicați în stabilirea măsurilor pentru reluarea cursurilor în școli a pus pe tapet principalele coordonate, conturând și viitoarele restricții care vor fi instituite. Ministrul Educației a subliniat că, la creșterea ratei infectărilor, se vor aplica măsuri diferite pentru vaccinați și nevaccinați, inclusiv în cazul elevilor.

“Am agreat ca prioritatea este menținerea școlilor deschise și învățământ în format fizic. De asemenea trebuie să avem în vedere că acestor copii trebuie să le oferim un cadru sigur și că e nevoie de continuarea anumitor măsuri de protecție așa încât transmiterea să fie cât mai mică posibil”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. Masca va mai fi obligatorie doar în spații închise, a spus aceasta: “Purtarea măștii în școală va fi obligatorie în continuare pentru copiii de peste 6 ani, iar purtarea măștii în spații deschise însă nu va mai fi obligatorie. De asemenea, pentru activitățile sportive vor fi încurajate să aibă loc preponderent în spațiu deschis, iar pentru activități sportive în spații închise se va decide în funcție de incidența din comunitatea respectivă. Despre vaccinarea în școli, continuăm să avem discuții tehnice și să adaptăm scenariile în funcție de particularitățile fiecărei comunități și școli, urmând ca decizia finală să vă fie comunicată cât de curând”.

Restricții în plus, la incidență peste 6 la mie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că va fi vorba despre “acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de 6 la mie”.

“Am agreat sub rezerva validării la nivel CNSU că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie. Peste acest prag vor apărea o serie de condiții, care nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie ca vorbim de elevi de peste 12 ani, fie ca vorbim de profesori, dar vor pune în evidență beneficii din această perspectivă pentru elevii și profesorii care sunt vaccinați”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a arătat că este posibil ca, la incidență ridicată, să rămână deschise creșele și grădinițele, în timp ce, la școală, elevii sub 12 ani, nevaccinați (inclusiv clasele primare), să treacă în on-line.

Profesorii nevaccinații ar putea fi testați periodic

“Peste acest prag, pentru acei profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore. Dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de DSP, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi. Până la coborârea ratei de infectare sub 6 la mie, să se odihnească puțin”, a mai spus Cîmpeanu, arătând că trebuie să existe o discuție despre “oportunitatea testării gratuite inclusiv a profesorilor care au avut posibilitatea de a se vaccina”. Ministrul a arătat că se referă  la cei care puteau să se imunizeze și nu au făcut-o, nu la persoanele pentru care au existat contraindicații din punct de vedere medical.

Școli închise în localitățile carantinate

Cîmpeanu și-a exprimat încrederea că acest prag de 6 la mie este destul de ridicat și nu va fi atins, astfel încât toate școlile vor rămâne deschise, dar a subliniat că “peste pragul de 6 la mie lucrurile se vor desfășura separat în funcție de vârstă și specificul activității, iar la carantină sigur că da se oprește întreaga activitate”.

Back To Top