teste scoli pandemie cursuri scenariu rosu
Categorie: Actual

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, joi seară, o nouă hotărâre, vizând măsuri pentru monitorizarea riscului epidemiologic în unitățile de învățământ, dar și condițiile în care școlile și grădinițe vor trece, de acum, în scenariul roșu.

Prin hotărârea adoptată aseară, CNSU abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Educației să emită un ordin comun care să permită participarea cu prezență fizică, la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2. Prin același document, reprezentanții celor două ministere vor stabili și modalitățile de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală. Practic, pragul de 6 cazuri la 1.000 de locuitori, la care școlile treceau la cursuri on-line, este astfel eliminat, deciziile de intrare în scenariul roșu urmând să fie luate punctual, pentru fiecare clasă, cel mult școală, în funcție de situația la acest moment.

Testare non-invazivă, inclusiv în grădinițe

CNSU propune, prin aceeași hotărâre, “utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Propunerile, anunțate încă de acum două zile de premier și ministrul Educației (VEZI DETALII), trebuie aprobate prin hotărâre de Guvern. Cel mai probabil, noile măsuri vor fi valabile de la începutul săptămânii viitoare.

Back To Top