Medic COVID Ploiesti Raluca Bercea
Categorie: Actual

MEDIC COVID PLOIEŞTI | Medicul pneumolog Raluca Bercea, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşi, trage un semnal de alarmă cu privire la limitele sistemului de sănătate şi ale oamenilor care fac parte din el. Pe lângă epuizare şi lipsa tuturor dotărilor medicale necesare, medicii se mai confruntă cu lipsa de cooperare a multor pacienţi, cu ameninţări din partea aparţinătorilor, iar acum, odată cu creşterea numărului de internări, provocările sunt din ce în ce mai complexe.

MEDIC COVID PLOIEŞTI | Sistemul sanitar e aproape de limita maximă, ceea ce înseamnă că, dacă numărul de infectări va continua să fie ridicat, se va ajunge ca mulţi pacienţi să nu aibă cum să beneficieze de tratamentul adecvat, avertizează medicul pneumolog Raluca Bercea. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, aceasta vorbeşte despre provocările întâmpinate de medici şi asistente, făcând un apel atât la populaţie, cât şi la autorităţi, de la care aşteaptă mai multă maturitate în comunicare, dar mai ales decizii prin care să fie aduse forţe proaspete şi dotări suplimentare în unităţile COVID. Iată mesajul integral:

"În calitate de medic specialist pneumolog si coordonator de secție Covid pacienți gravi, fac apel la implicarea medicilor din celelalte specialități (altele decât pneumologie, boli infecțioase și medicină internă)! Resursele fizice și morale ale medicilor și asistenților care lucrează acum în secțiile Covid cazuri grave, deja puțini, sunt aproape de sfârșit. Ne vom epuiza repede și nu există nici un plan național pentru a fi înlocuiți în caz de boală!

Citiţi şi: #coronavirus: 315 cazuri noi și 10 decese raportate în 24 de ore, în Prahova. Județul are peste 5.600 de cazuri active și aproape 600 de infectați în spitale

Fac un apel și către populație să înțeleagă că sistemul medical este supus unei presiuni uriașe, cadrele medicale din secțiile Covid, cum spuneam, sunt puține, iar problema persistă deja la nivel național! Atât este capacitatea sistemului!

Să nu uităm că suntem la început de val 4!

Medic: "Pacienții afectați grav și cu mortalitate crescută sunt nevaccinaţi"

Da, dreptul de a fi internat și tratat în spital este al tuturor, dar în condițiile actuale nu va fi posibil să beneficieze toată lumea de acest drept. Este o situație fără precedent, de o gravitate nemaiîntâlnită; asemenea probleme și dificultăți le au sau le-au avut și țări cu un sistem medical dezvoltat, unde mii de bolnavi covid au decedat fără a mai apuca să ajungă într-un spital!

Vaccinul este gratuit și este disponibil tuturor. Este cea mai bună alternativă pentru cei care nu s-au vaccinat încă, mai ales că pacienții afectați grav și cu mortalitate crescută sunt NEVACCINAȚI!

Fac apel la autoritățile în funcție să analizeze posibilitatea de activare a planului de protecție civilă al Uniunii Europene, dincolo de sprijin cu medicamente și aparatură, prin care putem beneficia imediat de sprijinul celorlalte țări cu personal medical, spitale mobile și transferuri de pacienți în străinătate.

Oare se întreabă cineva cum e viața unui medic într-un spital de pacienți Covid gravi? Știe toată lumea că, atunci când sunt de gardă, medicii lucrează în condițiile actuale continuu timp de 32 de ore? Când ai 3 stopuri cardiace în același timp și zeci de pacienți Covid gravi în UPU, pe ventilație și debit mare de oxigen de la intrare și cu multiple alte probleme – instalație de oxigen cu presiune la nivel critic, pacienți necolaboranți care «nu cred în Covid», rude agresive și telefoane de amenințare sau apeluri disperate din partea familiilor?

Știați că informațiile medicale despre un pacient pot fi transmise doar de către un medic? Da, același medic care internează pacienții critici, care este chemat la multiple urgențe, inclusiv la resuscitări, care poartă în mare parte din timp, atunci când nu scrie indicații de tratament și fișe medicale, combinezon, mască și vizieră! Același medic care stă cu ochii pe presiunea din instalațiile de oxigen și, de multe ori, privește neputincios către o asistentă sau o colegă infirmieră epuizată...

"Medicii din secțiile Covid ar prefera să primească, în loc de elogii sau lamentări, sprijin concret"

Nu mi-am propus să transmit public un mesaj încărcat de patetism sau de vorbe mari. Medicii și întreg personalul medical din secțiile Covid ar prefera, zilele acestea, să primească, în loc de elogii sau lamentări, sprijin concret: colegi cu forțe proaspete, paturi dotate cu aparatura necesară, medicație specifică și materiale medicale ușor de accesat. Și, cel mai important, ar prefera de departe ca autoritățile statului, clasa politică, societatea civilă și formatorii de opinie să își unească eforturile și să arate solidaritate și grijă față de cetățeni. Să vorbească simplu, pe limba fiecăruia și să explice clar și răspicat că sistemul spitalicesc și-a atins deja limitele, că situația este gravă și că va deveni tragică, dacă oamenii nu vor înțelege că depinde și de ei ca valul al patrulea al acestei pandemii să nu se transforme într-o tragedie pentru multe familii. Este momentul să dovedim maturitate noi, ca societate, și să înțelegem că merităm să ne dăm o șansă nouă înșine. Respectând normele de prevenire a răspândirii virusului, dând o șansă vaccinării, făcând apel către instituțiile abilitate să canalizeze resurse umane și financiare către secțiile Covid. Nu putem reuși singuri, dar putem reuși împreună!", a afirmat medicul ploieştean.

Back To Top