energie electrica scumpa romania
Categorie: Actual

Prețul mediu al energiei electrice (PZU) a atins duminică un nou record, de 1.007,93 lei/MWh, echivalentul a 203,75 euro/MWh, aproape dublu față de Polonia. Precedentul record era din data de 4 octombrie, când a fost raportat un preț mediu de 957,8 lei/MWh.

Conform libertatea.ro, luni, producătorul ELCEN a vândut energie în bandă, adică furnizată continuu și constant, la peste 1.100 de lei/MWh până la finalul anului. Concomitent, România înregistra luni cel mai mare preț din Uniunea Europeană la energie. Conform site-ului EnergyLive.cloud, prețul pentru electricitatea ce urma să fie livrată marți era de 233,6 euro/MWh (1.153 lei/MWh). Acestea nu sunt prețurile pe care le plătește acasă fiecare consumator, ci prețurile cu care se tranzacționează energia pe bursele de profil. De acolo cumpără furnizorii, care mai departe vând către populație și firme. La prețul final se mai adaugă tarifele de transport și distribuție, dar și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Polonia, cele mai mici prețuri

Cele mai mici prețuri se găsesc în Polonia (123,06 euro/MWh), Germania (167,43 euro/MWh), Cehia (169,78 euro/MWh), Austria (185,99 euro/MWh) și Franța (188,47 euro/MWh). Polonia se bazează în special pe cărbune pentru producția de energie, Germania susține masiv energia regenerabilă, în vreme ce Franța și Cehia folosesc preponderent energia nucleară.

Back To Top