tratamente covid comisia europeana
Categorie: Actual

Comisia Europeană a făcut publică o listă cu zece mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente.

“Vaccinarea este principalul nostru instrument de protecție împotriva infecției, a formei grave a bolii și a spitalizărilor, și, în cele din urmă, de stopare a pandemiei. Cu toate acestea, pentru cei infectați, disponibilitatea unor mijloace terapeutice sigure și eficace împotriva COVID-19 este esențială. În plus, persoanele care nu pot fi vaccinate, care nu au fost încă vaccinate și, într-o măsură mai mică, unele dintre cele vaccinate care au un răspuns imun insuficient, sunt încă expuse riscului.

Mijloacele terapeutice disponibile pentru pacienții afectați sunt în prezent limitate, existând un singur produs, Remdesivir, autorizat la nivelul UE. La 6 mai 2021, Comisia Europeană a lansat Strategia UE privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, care vizează cercetarea, dezvoltarea, autorizarea, producerea și punerea la dispoziție pe scară largă a mijloacelor terapeutice. Pentru a orienta activitatea în cauză, este esențială o viziune de ansamblu asupra mijloacelor terapeutice promițătoare.

Comisia a solicitat grupului european de experți pentru variantele SARS-CoV-2, mai precis subgrupului său privind mijloacele terapeutice împotriva COVID-19, să stabilească un portofoliu mai larg de mijloace terapeutice promițătoare, atât autorizate, cât și în curs de dezvoltare, care au potențialul de a fi incluse în viitorul arsenal terapeutic al UE pentru combaterea COVID-19”, explică un comunicat al Comisiei Europene.

Subgrupul a fost însărcinat să identifice categoriile de produse care s-ar încadra în portofoliu și să stabilească criterii obiective și științifice pentru selectarea produselor. Pe baza acestor criterii au fost triate peste 80 de substanțe potențial eficace aflate în stadii avansate de dezvoltare clinică, fiind identificate apoi categoriile de produse promițătoare. În plus, grupul a făcut recomandări Comisiei Europene privind dezvoltarea și punerea la dispoziție pe scară largă a mijloacelor terapeutice, mai menționează sursa citată.

Lista celor 10 mijloace terapeutice potențial eficace împotriva Covid, publicată de Comisia Europeană

Lista publicată de Comisia Europeană cuprinde în principal mijloacele terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, care au şanse mari să fie autorizate şi, astfel, să fie disponibile curând pe piaţa europeană.

> Anticorpi antivirali monoclonali mimează anticorpii naturali generați de sistemul imun împotriva coronavirusului.

VEZI ȘI: Danemarca trimite medici la Matei Balș. Austria preia pacienți din România

Ei sunt medicamente foarte naturale și, prin urmare, sigure. Anticorpii rămân în fluxul sanguin o anumită perioadă de timp, având ca efect nu doar vindecarea unei infecții existente, ci și realizarea unei protecții împotriva unei eventuale infectări. Ei au cea mai mare eficacitate în stadiile timpurii ale infecției și sunt administrați prin injecție. Anticorpii monoclonali pot fi dezvoltați relativ rapid, iar câțiva care sunt potențial eficace se află deja într-un stadiu avansat de dezvoltare. Cei mai promițători care au fost selectați sunt:      

* Ronapreve, o combinație de doi anticorpi monoclonali, casirivimab și imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals și Roche.

* Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology și GSK.

* Evusheld, o combinație de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab și cilgavimab, de la AstraZeneca.

Antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului.

* Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele orale sunt mai rezistente la variante și acționează și la pacienții vaccinați.

Cele mai promițătoare care au fost selectate sunt:

* Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics și MSD (cunoscută sub denumirea de Merck în SUA și Canada).

* PF-07321332, de la Pfizer.

* AT-527, de la Atea Pharmaceuticals și Roche.

Imunomodulatorii sunt medicamente care pot regla reacția excesivă a sistemelor imune, motiv pentru care pacienții trebuie să fie spitalizați.

Această clasă de medicamente oferă un tratament simptomatic pentru cei care au ajuns în stadii grave în pofida vaccinării și a administrării antiviralelor. Un număr de imunomodulatori aprobați pentru alte indicații, cum ar fi bolile autoimune sau alte sindroame hiperinflamatorii, au fost supuși testelor.

Cei mai promițători sunt:  

* Actemra (tocilizumab), de la Roche.

* Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia.

* Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly.

* Lenzilumab, de la Humanigen.

Detalii despe acest proces citiți și AICI.

Back To Top