dosarul vaccinărilor fictive pret certificat vaccinare
Categorie: Actual

Anchetatorii au descoperit mai mulți beneficiari ai certificatelor false de vaccinare anti-Covid emise de o grupare care a acționat luni la rând, în Prahova. Aceștia ar fi plătit câteva sute de lei pentru a primi documentul, fără a-și face vaccinul anti-Covid, iar în unele cazuri nici nu mai ajungeau la cabinet pentru a mima vaccinarea, conform informațiilor obținte de anchetatorii care instrumentează dosarul vaccinărilor fictive.

Informațiile se regăsesc în motivarea instanței Tribunalului Prahova, emisă în legătură cu dispunerea cercetării, sub control judiciar, a patru inculpați din dosarul vaccinărilor fictive. Documentul, citat de Agerpres, se referă inclusiv la tarifele practicate de prahovenii din gruparea amintită.

“"La nivelul Centrului de Vaccinare Valea Călugărească, vaccinarea fictivă a persoanelor interesate se realiza cu prezenţa fizică a acestora, mimându-se de către asistentul XX inocularea serului în timp ce se afla în cabina de vaccinare doar acesta şi persoana în cauză. Începând cu perioada în care inculpaţii XX şi XX lucrau împreună în calitate de asistenţi la Centrul de vaccinare Valea Călugărească, inculpatul X şi-a început activitatea infracţională mimând vaccinarea persoanelor interesate, contra unor sume de bani ce erau plătite de beneficiari cu ocazia primei doze de vaccin. Sumele de bani cerute de acesta se situau în jurul valorii de 500 lei pentru fiecare beneficiar. (...) La datele programate pentru rapel, beneficiarii veneau în general singuri şi doar ocazional li se mai cerea o sumă modică de 100 lei, însă nu întotdeauna o şi achitau (...)”, precizează motivarea instanței, citată de Agerpres.

Dosarul vaccinărilor fictive descrie cum se făcea imunizarea… la distanță

“Întrucât în cursul lunii august, între X şi angajaţii Centrului s-au iscat discuţii, acestuia fiindu-i chiar interzis să mai vaccineze, inculpatul X a încheiat colaborarea cu Centrul de vaccinare. La scurt timp, aflând că la nivelul CMI XX din sat ..., fosta sa colega (...) derulează proces de vaccinare generând adeverinţe fictive, a apelat la aceasta iniţial pentru a-l sprijini în principal în vederea emiterii adeverinţelor de rapel pentru beneficiarii care îi plătiseră sumele de bani cu ocazia primelor doze efectuate la Centrul de vaccinare şi pe care nu mai reuşea să îi ajute. (...) La nivelul CMI XX metoda folosită era mult mai simplă, în sensul că beneficiarii nu se prezentau deloc la cabinet, fiindu-le eliberate doar adeverinţele", mai susțin anchetatorii, potrivit documentului citat de Agerpres.

Motivarea mai consemnează că un angajat al Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti a reprezentat o „sursă importantă de clienţi pentru sistemul de vaccinare fictivă”.

35 de persoane suspecte au fost audiate după percheziții derulate în dosar, la jumătatea lunii octombrie. Printre cei care ar fi cerut certificate false s-ar afla și un subofițer de la Serviciul Public Comunitar de Paşapoarte Prahova, dar și membri ai unui lot olimpic.

Foto ilustrație

Back To Top