testarea elevilor
Categorie: Actual

Testarea elevilor pentru Covid, la 3-4 zile, cu teste puse la dispoziție de stat, ar trebui să înceapă săptămâna viitoare. În prezent nu este clar, însă, cum va decurge procesul în sine.

Ministerul Sănătății a răspuns, miercuri, la solicitarea Ministerului Educației, că utilizarea testelor de salivă nu este considerată act medical, prin urmarea testarea elevilor poate fi făcută inclusiv acasă.

Aseară, la un post central de știri, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a explicat că testele au fost cerute de sistemul educațional și că acesta trebuie să se implice, acum, în realizarea testării. Attila a acuzat că factorii implicați fug acum de răspundere.

VEZI ȘI: Ministerul Sănătății: Nu este un act medical! Sistemul educațional decide dacă testele rapide vor fi făcute acasă sau la școală

Attila: “Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva. Dar când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, atunci - nu”

“Aceste teste de salivă... au fost considerate un fel de miracol prin care noi o să rezolvăm ca elevii care poate sunt infectați să nu mai ajungă în sistemul educațional. În momentul în care s-a introdus testul de salivă, s-a reglementat și se va pune în aplicare, toate categoriile profesionale care au propus, fie că-i o parte a pedagogilor, o parte a părinților, o parte a asociației elevilor, toți s-au retras imediat, nimeni n-a mai vrut să-și asume răspunderea cine să facă aceste teste de salivă, toți cei care au spus până atunci că e absolut necesar, au zis «să vină statul, să rezolve...». Statul suntem noi. Noi suntem, cu toții, nu sunt alții. (…) Sistemul educațional trebuie să-și rezolve această chestiune. Nu e cineva de sus care vine și îți aduce 3.000 de medici și 3.000 de asistenți în școli. Nu avem! Noi trebuie să ne rezolvăm. (…) Noi, societatea, avem acest sport de fugă de răspundere. Lansăm niște idei, punem presiune, vrem să facem ceva, vrem ca statul să vină să ne rezolve niște lucruri, chestiuni care unele dintre ele sunt legitime, dar atunci când trebuie să pun și eu munca mea, puțină, o jumătate de oră, 5 minute, atunci, nu”, a declarant Attila, pentru sursa citată.”, a spus ministrul, pentru Digi 24.

VEZI ȘI: AVERTISMENT privind testarea elevilor: Multe cadre didactice vor refuza să facă testele, procedura are lipsuri!

Procedura inițială privind testarea elevilor

Potrivit procedurii elaborate de Ministerul Sănătății, instrucțiune făcută publică la finalul săptămânii trecute, testarea elevilor ar trebui să aibă loc în fiecare luni și joi, înainte de începerea cursurilor. Procedura explică inclusiv protocolul în cazul unui rezultat pozitiv.

VEZI ȘI: Procedura de testare a elevilor în școli, pentru Covid, finalizată. Cine și cum trebuie să administreze testele rapide

În cursul zilei de miercuri, însă, la solicitarea Ministerului Educației, Ministerul Sănătății a explicat că, până la urmă, utilizarea testelor rapide de salivă nu reprezintă un act medical, iar testarea ar putea fi făcută inclusiv acasă, de părinți, așa că detaliile trebuie stabilite de Ministerul Educației.

Back To Top