vaccin pfizer copii
Categorie: Actual

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a autorizat vaccinul anti-COVID-19 Comirnaty, produs de Pfizer-BioNTech, pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani, potrivit unui comunicat oficial. Reprezentanții producătorului au anunțat că primele doze pediatrice vor fi livrate, însă, abia la finalul lunii decembrie. Pentru această grupă de vârstă, o doză va fi de trei ori mai mică decât cea obișnuită.

În urma deciziei de joi, vaccinul Pfizer-BioNTech, bazat pe tehnologia ARN mesager, a devenit primul ser anti-COVID-19 care a fost autorizat în Uniunea Europeană pentru această grupă de vârstă. În luna mai, acesta a fost autorizat în UE pentru adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Comisia Europeană urmează să aprobe la rândul ei în mod oficial decizia anunţată de EMA. Aprobarea CE este, însă, mai degrabă una formală.

Cum și de când va fi administrat vaccinul Pizer, pentru copiii de 5-11 ani

Potrivit comunicatului transmis de EMA, la grupa de vârstă 5-11 ani, vaccinul va fi administrat în două doze de 10 micrograme (față de 30 de micrograme, doza pentru peste 12 ani), intramuscular, în braț, la interval de trei săptămâni.

Un purtător de cuvânt al BioNTech a anunțat că primele doze cu versiunea pediatrică a vaccinului Pfizer-BioNTech vor fi livrate pe 20 decembrie.

Efecte secundare slabe sau moderate

Companiile Pfizer şi BioNTech au anunţat că vaccinul lor Comirnaty a dovedit o eficienţă de 90,7% împotriva noului coronavirus, potrivit concluziilor unui studiu clinic realizat pe copii din grupa de vârstă 5-11 ani. Efectele secundare semnalate au fost similare celor remarcate la persoanele peste 12 ani, în general durere ușoară sau roșeață la locul înțepăturii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare sau frisoane. Autoritățile au concluzionar astfel că beneficiile administrării vaccinului copiilor de 5-11 ani depășesc riscurile, mai ales în cazul celor care ar putea dezvolta forme severe ale bolii.

VEZI ȘI: CNSU a aprobat achiziția a 4.000 de kituri de prim-ajutor în caz de reacții alergice grave, în perspectiva începerii vaccinării copiilor de 5-11 ani

"Recomandarea de astăzi ne arată foarte clar că vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur şi eficient pentru copii şi poate să le ofere o protecţie suplimentară", a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, într-un mesaj publicat pe Twitter.

Printre țările care au autorizat vaccinuri anti-Covid pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani se află deja Statele Unite, Canada, Israel, China şi Arabia Saudită.

Back To Top