testele de salivă școli
Categorie: Actual

Testele de salivă au fost livrate unităților de învățământ pe bucăți, în pungi cu câte 25-50 de piese. Primele imagini au fost publicate de parlamentarul USR Ștefan Pălărie, vineri seară, iar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și șeful Departamentului pentru Situații de urgență, dr. Raed Arafat, au explicat că ele au fost livrate astfel și în alte țări, respectiv că pot fi folosite astfel, întrucât este vorba despre un screening ale cărui rezultate, în caaz de pozitivare, vor trebui confirmate oricum ulterior prin PCR.

Senatorul USR Ștefan Pălărie a publicat imaginile cu pachetele cu zeci de piese ce alcătuiesc testele de saliva care vor fi utilizate în școli.

“Astăzi seara (vineri – n.r.) la ora 18:30 au sosit în școli testele de salivă mult promise. În niște cutii mari de carton în care se găsesc 50 de bețișoare într-o pungă, 50 de căpăcele într-o pungă, 50 de flacoane într-o pungă, 50 de pliculețe cu substanță într-o pungă. Fără instrucțiuni, fără prospect. Noaptea minții!!!!

Ordinul este ca joi toți copiii din școală să primească câte un test de salivă aplicat. Profesorii trebuie să găsească soluții ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele și alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete.

Stimate domn Cătălin Botezatu, stimați domni din Clanul Cămătaru, felicitări pentru vânzarea către ONAC! Nimeni nu se aștepta la atâta ingeniozitate. Clubul profesorilor din România vă urează un 1 Decembrie cu mult belșug și Sărbători Fericite! O face în timp ce se întreabă cât de prost sau cât de ticălos poate fi statul român care să fie complice la mizeria asta.

PS: Vă dați seama cât de #deîncredere vor fi rezultatele testelor în care profesori obosiți și scârbiți de lipsa de respect vor sta ore întregi să pună cu mâna în punguțe cumpărate de ei căpăcele, bețișoare și pliculețe.

PS2: Mulțumesc profesorilor care semnalizează batjocura asta în formă continuată presărată peste mizeriile de probe interviu pentru directori organizate în cele mai multe dintre școlile românești”, a scris senatorul USR pe pagina sa de Facebook.

VEZI ȘI: Primele teste rapide de salivă pentru unitățile de învățământ, livrate inclusiv de o firmă de haine

teste saliva scoli2

teste saliva scoli3

teste saliva scoli4

Sorin Cîmpeanu speră că directorii vor găsi “o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”

“Au fost două loturi: un lot de 1,5 milioane de teste, livrat la cutii de 25 (de bucăți - n.r.) și un lot de 5 milioane, livrat la cutii de 50. Am fost informați că această modalitate de livrare, în formă comună, cutii de 25 și 50 de teste, s-a făcut pe parcursul întregii perioade în toate țările europene, care au avut la rândul lor această problemă. (…) Îmi place să cred că Ministerul Sănătății se va implica și în această modalitate de testare și distribuție. (...) Sunt absolut sigur că nu va exista nicio unitate de învățământ în care directorii să nu găsească o soluție rezonabilă prin care aceste teste să poată fi utilizate de elevi”, a declarant ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Raed Arafat spune că testele de salivă ambalate individual ar fi putut fi livrate cu întârziere

“Cele 25 sunt bețișoarele, sunt containerul de soluție, sunt locul unde iei şi faci amestecul și tot și după care caseta în care pui ca să vezi testul. Nu vin câte un test cu toate asamblate. Vin separat și când facem testele luăm o bucată din fiecare, le punem și testăm. Dacă noi facem o solicitare în achiziții, dacă la caietul de sarcini scria la (…) în achiziții că vrem testele să fie asamblată individual, unu: era riscul să nu găsim cine să o facă și să vină cu o ofertă, mai ales la cantitățile pe care le vrem; doi: însemna că poate livrarea trebuia să fie mult mai târziu, pentru că trebuia să schimbe modul de livrare și să stea cineva să le asambleze și să le livreze. Pentru asta s-au luat, nu văd o problemă în a lua o componentă din fiecare cele patru sau trei componente care sunt și să le punem într-un loc. Deci, asta este. Dar așa se livrează ele și așa s-au livrat și testele antigen rapide, şi aşa s-au livrat testele în general care au fost teste rapide așa se livrează, fie în cutii mici, fie în cutii mai mari pe cele patru componente care nu sunt combinate într-un container separate. (…) Este fiecare cu un set de instrucțiuni, care se multiplică acolo. Nu trebuie decât la nivelul școlii să multiplice instrucțiunea care este dată, ca să o dea la fiecare persoană care va administra testul. Dar instrucțiune pentru test a ajuns, deci nu s-a pus problema. Şi rugămintea noastră către toți este să lucrăm împreună. Avem ce face aici ca într-adevăr să le folosim pentru screening și pentru a vedea dacă cineva într-adevăr poate fi pozitiv, ca să confirmăm după asta, că știți că după asta vine confirmarea, că ăsta nu este testul final, este testul de screening numai. De aici rugămintea noastră către toată lumea e să înțeleagă că e nevoie să colaborăm cu toții, să lucrăm cu toții. Nu e o mare problemă să iei acele componente și să le pui separat pentru fiecare persoană care va fi testată”, a declarat, sâmbătă, dr. Raed Arafat, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta spune că modalitatea în care au fost livrate testele nu ar trebui să influențeze rezultatul, având în vedere că testul pozitiv trebuie confirmat prin PCR.

Foto: Facebook / Ștefan Pălărie

Back To Top