presedinte aep
Categorie: Actual

Președintele AEP, Constantin Florin Mitulețu Buică, a fost propus Parlamentului pentru revocare, după ce a fost trimis în judecată pentru 3 infracțiuni de abuz în serviciu, informează Rise Project.

„Autoritatea Electorală își pierde credibilitatea în fața cetățenilor și are în funcții de conducere persoane a căror probitate profesională poate fi pusă sub semnul întrebării (…) având în vedere numirea acestora fără respectarea legii”. Aceasta e una dintre concluziile rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, în baza căruia președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Florin Mitulețu Buică, a fost trimis în judecată, în luna noiembrie. „Am propus să dăm drumul la revocare, la procedura de schimbare, pentru că avem temei”, a declarat, pentru Rise Project, vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu.

Abuz în serviciu. De 18 ori

Mitulețu este acuzat că a comis trei infracțiuni de abuz în serviciu, dintre care unul în formă continuată (de 18 ori). În 2019, a schimbat din funcție doi directori care gestionaseră direct procesul electoral la alegerile europarlamentare. I-a sancționat când erau în concediu, unul medical și altul de odihnă, pentru diverse motive, și nu le-a dat posibilitatea să se apere, așa cum spune legea. În plus, directorii nu se subordonau președintelui, ci unui vicepreședinte, prin urmare nici măcar nu avea dreptul să-i sancționeze. În locul celor doi directori schimbați din funcție, Mitulețu a numit alții, fără concurs și fără avizul parlamentarilor. A numit director general inclusiv un fost condamnat pentru tentativă de omor, pe care chiar el l-a ajutat să-și albească cazierul, acum zece ani. A numit director temporar inclusiv pe fiul patronului depozitului de carburanți din Craiova, unde Mitulețu a fost șef depozit la începutul anilor 2000. Șeful Autorității a explicat că face „reorganizare”. A pus-o la cale după ce a fost numit președinte al AEP, în 2019, la propunerea PSD. Așa au ajuns în funcție copii de politicieni sau prieteni de-ai lor.

Materialul integral poate fi citit AICI

Citește și RISE PROJECT: Lupta pentru o piață de miliarde de euro. La un an de când țigările cu mentol nu mai sunt legale, în chioșcuri încă se distribuie astfel de produse

Back To Top