volosevici
Categorie: Actual

Mihai Polițeanu, deputat USR, a reacționat dur după ce, în urma întâlnirii cu ambasadorului Rusiei, Valery Kuzmin, primarul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a anunțat că are „intenția de a extinde relațiile […], bazate pe respect, înțelegere și promovarea valorilor care ne leagă”.

„Hai, băi, Andrei, ce valori comune au Ploieștiul și statul rus? Uciderea sau încarcerarea opozanților politici? Războaiele cu zeci de mii de morți împotriva unor popoare care caută aderarea la UE și conectarea la lumea liberă? Ocuparea Transnistriei, a Crimeei, a Donbasului, a Abhaziei sau Osetiei? Șantajul cu gaze la adresa Republicii Moldova și Uniunii Europene? Războiul informațional împotriva României și a țărilor din jur? Sau mai aproape de tine: aerul cu miros de ou clocit de la rafinăria Lukoil pe care îl respiră ploieștenii? Sau poate contribuția non-existentă în comunitate a rușilor ca formă de responsabilitate socială?

Și nu ne lua cu contribuția rușilor de la Lukoil la bugetul orașului. Că nu îmi amintesc să o fi invitat și să o fi văzut pe ambasadoarea Austriei (rafinăria OMV e fix lângă Ploiești) primită cu fițe pe la primărie. Dar îmi amintesc de pozele cu directorul rus de la Lukoil, Aleksei Kovalenko, căruia îi declarai prietenia. În plus, prezența Lukoil nu e o favoare. Câștigă și ei bani de pe urma Ploieștiului. Contribuția lor cea mai vizibilă a fost, de fapt, la corupția locală și la poluare.

Ai luat locul pesediștilor Cristian Ganea și Grațiela Gavrilescu în susținerea publică și fățișă a principalului poluator al Ploieștiului? Te-am numit atunci lobbyst al rușilor. Și te-ai supărat. Să știi că m-am întâlnit și eu cu Kuzmin, dar nu pentru a ne trage în poze și nu ca să spun ulterior că ne unesc valorile. Dimpotrivă, ca să îi spun că statul rus este un agresor la libertatea individuală și drepturile omului.

Rusia este ceea ce spunea John McCain: o benzinărie condusă de mafioți. Dacă tot au o pompă la Ploiești, hai măcar să nu o curățăm noi de petele de sânge și mirosul de corupție al petrolului rusesc. Or tu ai angajat Ploieștiul în acțiuni de spălare a imaginii Federației Ruse în România. Oricâte justificări ți-ai găsi, nu poți face demersuri împotriva politicii naționale si a angajamentelor asumate in plan internațional.

Ce ai zice, în schimb, ca Ploieștiul sa organizeze anual un summit internațional pe energie regenerabilă? Să devenim un hub al cercetării în domeniu în pregătirea inevitabilului deces al combustibililor fosili și al nevoii de a înlocui în Ploiești o industrie care va muri într-un viitor previzibil? Sau să ne propunem, așa cum face Brașovul – un oraș mai poluat decât Ploieștiul (da, chiar așa e), să reducem treptat emisiile CO2, până atingem neutralitate climatică?

Hai cu un pic de viziune pentru viitorul acestei comunități și mai puțin lustru pe bocancii rușilor!”, a transmis deputatul Mihai Polițeanu.

Citește și Washington Post: Rusia se pregătește să atace Ucraina cu o armată de 175.000 de militari. Moscova respinge informația

Back To Top