upg ploiești
Categorie: Actual

UPG Ploiești a fost invitată să se înscrie și a intrat, anul acesta, în clasamentul universitar mondial al programului de clasificare al universităților UI GreenMetric World University Rankings.

UPG Ploiești a obținut 5000 de puncte și se clasează, astfel, pe locul 5 în România din 11 universități participante, respectiv pe locul 592 în lume  din 956  de universități participante, ca urmare a demersurilor echipei coordonate de prorectorul Ion Pană. “Participarea arată preocupările universității noastre pentru energiile verzi sustenabile, calitatea în procesul de educație și cercetare, accesul la educație pentru persoanele cu dizabilități, preocuparea pentru securitatea activităților din campus, cheltuieli pentru activități de cercetare în domeniul energiilor regenerabile, tratarea deșeurilor, asigurarea resurselor de apă, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi din campus.  Participarea activă la activități pentru un mediu curat, fără deșeuri, emisii reduse al fiecărui membru al comunității academice este dovedită prin participarea la acest program și dovezile prezentate”, arată reprezentanții universității ploieștene. Aceștia arată că, “dacă în 2020 la nivelul României amprenta de CO2 locuitor a fost de 3,91 t CO2/pers.  (https://knoema.com/atlas/Romania/CO2-emissions-per-capita), la UPG Ploiești pentru cei 2.432 de profesori și studenți prezenți în campus (anul 2020 a presupus activități on line și on site, media în campus  fiind de 2432 de studenți și cadre didactice (dintr-un total de 6174 persoane) amprenta de CO2 a fost de 0,32 t CO2/ persoană”.

VEZI ȘI:  Mihai Apostolache: „Proiectul campusului UPG Ploiești, sprijinit de toate partidele reprezentate în Consiliul Județean”

Universitas Indonesia (UI) a inițiat în 2010 clasamentul universitar mondial, cunoscut mai târziu sub numele de UI GreenMetric World University Rankings. Scopul a fost măsurarea eforturilor de sustenabilitate ale campusului. Intenția a fost să creeze un sondaj online pentru a prezenta politici și programe de sustenabilitate pentru universități din întreaga lume.

Clasamentul urmărește:

  • Îmbogățirea discursurile academice privind sustenabilitatea în educație și ecologizarea campusului;
  • Promovarea schimbărilor sociale conduse de universități în ceea ce privește obiectivele de durabilitate;
  • Să fie un instrument de autoevaluare a dezvoltării sustenabile a campusului pentru instituțiile de învățământ superior (IIS)din lume;
  • Să informeze guvernele, agențiile internaționale și locale de mediu și societatea despre sustenabilitatea programelor din campusurile universitare.

Pot participa toate universitățile din lume cu un angajament puternic față de problemele de sustenabilitate.

Clasamentul mondial al universităților GreenMetric se întocmește în fiecare an.

Universitățile  pot avea anumite beneficii precum recunoașterea internațională, creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sustenabilitate în zona în care activează, cunoașterea schimbărilor din societate, ghidarea planurilor operaționale și crearea de rețele de universități.

Toți participanții la UI GreenMetric sunt automat membri ai UI GreenMetric World University Rankings Network (UIGWURN), care a fost înființată în 2017. În această rețea, participanții își pot împărtăși cele mai bune practici în programe de sustenabilitate, precum și în relație cu alți participanți din întreaga lume, participând  anual  la UI Atelier internațional GreenMetric și ateliere regionale/naționale aprobate găzduite de universități gazdă. De asemenea, participanții pot organiza ateliere tehnice despre UI GreenMetric la universitățile lor.

Back To Top