oncologie pediatrică
Categorie: Actual

Povestea construirii primului spital de oncologie-pediatrică din România se apropie de final. Clădirea a fost terminată, se lucrează la finisajele interioare, iar din ianuarie-februarie va începe mobilarea spitalului.

Uluitor este că totul s-a făcut în doar trei ani, mare parte din perioadă suprapunându-se cu pandemia care, în cele mai multe domenii, a adus limitări, întârzieri, restricții și probleme financiare cu impact uriaș inclusiv – sau mai ales - în domeniul Sănătății. Cu toate acestea, Asociația Dăruiește Viață a reușit să aducă acest proiect în punctul în care clădirea în sine este terminată, iar eforturile se îndreaptă acum spre etapele următoare, care să transforme construcția într-un spital funcțional și, de fapt, într-o șansă pentru copiii cu afecțiuni oncologice. 

„Acum clădirea este sus, e terminată, lucrăm pe interior, finisajele sunt aproape de finalizare și începem în ianuarie-februarie să mobilăm spitalul. Este un proiect uriaș, nici nu mă gândeam că mobilarea unui spital înseamnă atât de mult și ca bani, și ca timp. Estimăm noi că în iunie-iulie va fi complet mobilat. Urmează să începem testarea echipamentelor”, a anunțat Oana Gheorghiu, cofondatoarea Dăruiește Viață, la un post central de știri, scrie republica.ro.

Potrivit informațiilor publicate de Asociația Dăruiește Viață, sunt peste 350.000 de oameni și peste 5.600 de companii care au pus banii și încrederea lor în proiectul realizării primului spital de oncologie pediatrică din România.

VEZI ȘI: Metallica a donat 250.000 de euro pentru viitorul spital oncologic pentru copii construit de "Dăruieşte Viaţă"

„Înseamnă mai mult decât construcția unei clădiri și niște echipamente - cele mai noi din sud-estul Europei. Înseamnă să lucrezi cu oameni, înseamnă un management al schimbării, înseamnă multe noutăți pe care vrem să le aducem în sistemul de sănătate românesc prin acest proiect. Și încurajatoare sunt și discuțiile pe care le avem cu oamenii din afară care ne spun: așa era și la noi acum 15 ani sau lucruri de genul ăsta. Care arată că societatea prin aceste etape trebuie să treacă”, spune Carmen Uscatu, cofondatoarea Dăruiește Viață, potrivit republica.ro.

Citiți mai multe pe republica.ro.

Zilele trecute, reprezentanții Asociației au anunțat, într-o postare pe pagina de Facebook “Daruieste Viata”, că la exterior terasa tehnică finalizată 100% și au fost montate toate echipamentele pentru Spital (CTA-uri, chillere). De asemenea, fațadele corpurilor A și B sunt realizate în proporție de aproximativ 95%.

În ceea ce privește interiorul, lifturile sunt montate, compartimentările sunt aproape gata, iar la finisaje se înregistrează rapid progrese: trasee de instalații (încălzire, răcire, cabluri electrice, sanitare): finalizate aprox. 95%; buncărele de radioterapie: realizate în procent de 95%; pereți (glet și lavabilă): finalizat aprox. 70%, într-un stadiu avansat la Subsol, Mezanin, etaj 1-4; pardoseli (covor de cauciuc pentru tot Spitalul): finalizat aprox 65%, mezanin, etaj 1-4; aparataj (prize, întrerupătoare): finalizat aprox. 60%; etaj 5 – ATI – realizat aprox. 50%; uși: montate aprox. 50%; obiecte sanitare: montate aprox. 45%.

Back To Top