elevi
Categorie: Actual

Consiliul Județean al Elevilor Prahova îndeamnă toți elevii să poarte, în această săptămână, elemente vestimentare negre, sub formă de protest asupra ordinului de ministru ce prevede modificare pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50.

De-a lungul timpului, Consiliul Național al Elevilor a purtat mai multe negocieri cu Ministerul Educației și s-a luptat pentru a putea obține în mod echital burse pentru toți elevii din România care îndeplinesc criteriile de acordare pentru cele patru categorii. Astfel, la sfârșitul anului 2020, Consiliul Național al Elevilor a obținut un cuantum minim al burselor (100 de lei, indiferent de tipul de bursă), iar la începutul anului 2021, fondurile necesare au fost incluse, pentru prima dată, în Legea bugetului de stat. După un an, Consiliul Național al Elevilor a obținut dublarea sumelor din bugetul de stat pentru burse, însemnând peste 1 miliard de lei.

În data de 4 ianuarie, a fost publicat în Monitorul Oficial OME nr. 5870/2021 pentru aprobarea Criteriilor generale de acordare a burselor, care modifică mai multe aspecte referitoare la acest subiect, cea mai radicală schimbare fiind mărirea pragului bursei de merit de la 8,50 la 9,50. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a adus, în spațiul public, o serie de argumente care să susțină modificarea în cauză printre care amintim: mărirea cuantumului minim al burselor școlare, la presiunile reprezentanților elevilor, de la aprox. 500 de milioane la aprox. 1 miliard de lei, precum și anomalia mediilor de peste 8,50 cauzate de perioada școlii online în care metodele de evaluare au lipsit cu desăvârșire, generându-se un procent de 54% de elevi de gimnaziu și liceu care s-au încadrat în acest semestru la beneficiari ai bursei de merit.

Cu toate că bursele ar trebui să reprezinte un stimulent educațional, mărirea pragului bursei de merit la 9,50 ar reduce numărul beneficiarilor cu aproximativ 400.000 de elevi și este o metodă total inechitabilă și nedreaptă de a promova performanța în sistem.

De aceea, Consiliul Județean al Elevilor Prahova îndeamnă toți elevii să se alăture manifestului Consiliului Național al Elevilor și să poarte în această săptămână elemente de vestimentație neagră. De asemenea, ca formă de protest și pentru a ne manifesta dezacordul cu privire la astfel de măsuri, nu vom merge la școală în prima zi din semestrul al II-lea, care e prima zi de aplicare a noului ordin de ministru.

„Suntem cu toții martorii unei măsuri lipsite de echitate, care, începând cu semestrul al II-lea al anului școlar în curs, va lăsa zeci de mii de elevi din județ fără burse de merit. Este inacceptabil faptul că Ministerul Educației ia asemenea decizii inechitabile și care, deși ascunse în spatele unei false tentative de promovare a performanței academice, nu aduc nicio schimbare de fond. În cazul în care decidenții nu vor reveni asupra deciziei, anunțăm posibilitatea declanșării unor proteste în fața instituțiilor cu activitate relevantă în microsistemul de învățământ prahovean”, a declarat Robert Avram, președintele Consiliului Județean al Elevilor Prahova.

Citește și Un ordin al Ministerului Educației lasă sute de mii de elevi fără burse de merit

Back To Top