cursuri on-line
Categorie: Actual

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat, prin hotărâre, criteriile în care unitățile de învățământ vor trece la cursuri on-line. În prezent, măsura este aplicată la apariția unui caz confirmat sau în funcție de incidență și rata de vaccinare a personalului. Noile reguli se  referă, în schimb, la gradul de ocupare a secțiilor Covid.

Prin noua hotărâre, CNSU “abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 10 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal”.

VEZI ȘI: Noi restricții sunt valabile, din 13 ianuarie, în localitățile prahovene în care a crescut incidența cazurilor Covid

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat că decizia a fost luată întrucât “atunci când numărul cazurilor crește atât de mult înseamnă că avem un semnal de alarmă puternic și atunci într-adevăr trebuie să faci tot posibilul să micșorezi transmiterea virusului. Aceste explicații au fost aduse în discuție de către Ministerul Sănătății, iar Ministerul Educației le-a agreat. Rata de vaccinare a fost un indicator util până acum deoarece a stimulat vaccinarea în rândul personalului din educație. Acum însă, dată fiind specificitatea Omicron, care din păcate afectează și persoanele vaccinate, sunt alte condiții care necesită măsuri adecvate”.

Trecerea la cursuri on-line, la cel puțin trei cazuri confirmate într-o clasă/grupă

Cursurile cu prezență fizică sunt suspendate, pentru două săptămâni, în clasele / grupele de copii la confirmarea unui caz pozitiv.

Al doilea criteriu aplicat în prezent este valabil în localitățile cu incidența peste 3 la mie. Cursurile trec în on-line în unitățile de învățământ în care sub 60% din personal este vaccinat anti-Covid.

Back To Top