arta
Categorie: Actual

Cunoscuta artistă plastică ploieșteană Liliana Marin expune, în această peioadă, alături de artsita Raluca Pârliteanu, la Galeria Galateea Contemporary Art din București. „Unrushed Motion” este o expoziție de ceramică transformată în mișcare cu sensuri spirituale.

Ceramica celor două expozante „se concentrează pe surprinderea mișcării, pe dinamismul formei, nefiind nimic altceva decât observații, despre sine și despre lume, exprimate cu ajutorul formelor organice, geometrizate și abstractizate.” Mișcarea, acea motion, spun artistele pentru propagarta.ro, „se poate traduce atât prin fiecare gest de unduire, răsucire subtilă ce generează transformări asupra materiei, cât și prin zbucium, conflict, totul pentru a accentua ideea de intensitate a emoțiilor, a trăirilor personale.”

Curatorii expoziției sunt Cristina Bolborea și Iulian Vârtopeanu.

„Mișcarea este atributul vieții. Totul este mișcare, vibrație…În cele mai imobile lucruri există mișcare, într-o piatră există mișcare, faptul că noi nu o percepem nu înseamnă că nu există, înseamnă că nu avem un sistem de referință corect pentru a percepe această mișcare. Arta ceramicii se ocupă cu producerea de pietre cu valențe diverse de la utilitar spre spiritual și sufletesc. Există o mișcare a materiei prime din care a fost și este făcută ceramica și această mișcare poate fi definită ca fiind lentă deoarece sunt intervale de timp în care obiectele create au nevoie de o perioadă de uscare, apoi de o perioadă de ardere. În lentoarea impusă de pământ, lut, argilă am găsit explicația unui demers expozițional numit “Mișcare negrăbită” al celor două colege artiste: Liliana Marin și Raluca Pârlițeanu”, a declarant pentru propagarta.ro Iulian Vîrtopeanu.

„Liliana Marin și Raluca Pârlițeanu ne îmbie să citim, să vedem profunzimile sufletelor lor. Doar așa le vom cunoaște. Ca oricare dintre noi, ele percep altfel lucrurile, întrucât acestora le acordă noi înțelesuri modelate după propriile lor norme de valori. (…) Privește fiecare obiect ca și cum ochiul tău s-ar afla înăuntru, ceea ce ar putea însemna: trăiește înăuntrul realității, împărtășindu-i impulsurile, mișcările! – pare a fi îndemnul artistelor. Privitorul va fi răsplătit pentru osteneala sa”, a spus, pentru aceeași sursă, Cristina Bolborea.

Liliana Marin și Raluca Pîrlițeanu sunt absolvente ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde au studiat ceramica. Liliana a fost muzeograf la Muzeul Județean de Artă ”I. I. Quintus” Ploiești. În prezent, este profesor de ceramică la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”, Ploiești. Expune și participă în tabere și simpozioane de pictură și ceramică atât în țară cât și în străinătate. Raluca Pârlițeanu este în prezent masterand la Universitatatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În anul 2020-2021 a studiat, prin Bursa Erasmus, la Academia de Arte Frumoase „Eugeniusz Geppert” din Wroclaw, Polonia.

Sursa: propagarta.ro

  • Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
  • instagram.com
  • twitter.com
  • Google Business
  • Youtube Actualitatea
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Back To Top