Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

inaltarea
Categorie: Actual

 • Sărbătoarea Înălțării Domnului are loc, anual, la 40 de zile distanţă de la Înviere şi pică întotdeauna într-o zi de joi. În 2022, prăznuim Înălţarea pe data de 2 iunie.
• În popor, mai este cunoscută sub denumirile de “Ispas“ sau “Paștele Cailor“.
• Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca ziua Înălțării Domnului să fie considerată Ziua Eroilor.


Înălțarea Domnului 2022 sau Ispas, cum i se mai spune, este o sărbătoare pe care creștinii ortodocși o sărbătoresc în fiecare an, la 40 de zile de la Paște. Începând din secolul al IV-lea, Înălţarea este celebrată atât în Răsărit, cât şi în Apus, la 40 de zile după Paşti, întotdeauna într-o zi de joi. Înainte de fixarea acestei zile, evenimentul era prăznuit de Rusalii. Potrivit tradițiilor, credincioșii respectă, în această zi, anumite interdicții, iar în anumite zone din țară sunt transmise și multe obiceiuri care să aducă belșug.

Semnificație
De Înălțarea Domnului este sărbătorită ziua în care Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, în timp ce își binecuvânta ucenicii. El s-a așezat de-a dreapta Tatălui. Potrivit preoților, semnificația zilei este una dublă. Printr-o hotărâre a Bisericii Ortodoxe Române, din perioada 1999-2001, ziua Înălțării Domnului este considerată Ziua Eroilor, în această zi, în toate bisericile din România fiind pomeniți toți eroii căzuți la datorie, pe câmpurile de luptă, în numele libertății și credinței.

CITEȘTE ȘI: RECITAL EXTRAORDINAR. „Cu o singură viață” la Filarmonica Ploiești
Potrivit Bibliei, Mântuitorul Iisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor, timp de 40 de zile, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer. În acel moment, Hristos şi-a profeţit revenirea şi i-a încredinţat pe apostoli că îl va trimite pe Duhul Sfânt.
În popor, mai este cunoscută sub denumirea de „Ispas“ pentru că ciobanul Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer, iar pentru că el ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia, arată surse etnografice. Potrivit altei legende, la nașterea Domnului caii au nechezat făcând gălagie, iar Fecioara Maria i-a blestemat să nu se mai sature decât în ziua de Înălțare. De aceea, această sărbătoare mai este numită și „Paștele Cailor”.

Obiceiuri
Tradițional, în această zi, în anumite zone se ţin Moşii de Ispas, iar casele şi mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru morţi, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu. Sunt marcate vitele şi se taie mieii. În alte zone, casele și mormintele sunt împodobite cu frunze de paltin. Femeile atârnă leuştean la porţi şi ferestre, ca să apere gospodăria de strigoi existând crediţa că, odată cu Domnul, se înalţă la cer şi sufletele celor adormiţi de la Săptămâna Luminată încoace şi mereu există pericolul ca unii să rătăcească drumul! De aceea, gospodinele pregătesc bucate pe care le dau de pomană pentru sufletele celor adormiţi despre care există credinţa că au nevoie de merinde ca să nu se întoarcă din cale şi să devină strigoi. Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, pentru că, altfel, toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smântână.
De Ispas, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se ating cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli. Vitele sunt bătute cu leuştean, ca să se îngraşe, să fie sănătoase şi ferite de vrăjitorii. De asemenea, la Înălţare, se taie păr din vârful cozilor de la vite şi se îngroapă într-un furnicar, cu urarea: „Să dea Dumnezeu să fie atâţia miei şi viţei câte furnici sunt în acest furnicar!". Tot în această zi, se sfinţesc plantele de leac - leuşteanul, paltinul, alunul.
Se crede că cine moare de Ispas ajunge în Rai. Este ultima zi în care se mai pot înroşi ouă. Oamenii se salută în această zi cu formulele „Hristos s-a înălţat!" şi „Adevărat s-a înălţat!".
Se spune că oamenii care mor în preajma acestei mari sărbători vor ajunge în Rai.
Se sune că ceea ce va fi semănat după Înălțarea Domnului nu va rodi.
De Înălțare, nu se fac treburi în gospodărie, nu se merge la câmp și nici nu se spală rufe pentru a nu fi urmăriți de ghinion.
Este bine să fie evitate certurile, de către credincioși, în această zi. Ei trebuie să fie mai buni, nu trebuie să își adreseze în această zi reproșuri, jigniri sau vorbe urâte pentru că acestea sunt o sfidare la binecuvântarea zilei.

CITEȘTE ȘI: FILARMONICA PLOIEȘTI. Călătorie muzicală pentru tineri

Back To Top