Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

arheolog
Categorie: Actual

Pe traseul viitoarei Autostrăzi A7, încă înainte de a începe lucrările, arheologii profită de vremea frumoasă și caută vestigii ale istoriei naționale.  

În plin câmp, traseul viitoarei autostrăzi A7 este marcat, pe teritoriul comunei Dumbrava, de gropi uriașe. Acestea nu fac parte din proiectul autostrăzii, nu se sapă pentru a se turna piloni de susţinere a podurilor sau pentru a turna betoane. Pur și simplu, arheologii caută mărturii ale istoriei acestor locuri. Au fost şi sunt mereu înaintea constructorului, pentru a se asigura că lucrările de infrastructură nu vor distruge vestigii ale trecutului.

Monument funerar înalt de 95 de metri

„Lucrările la situl Cioceni, care poate fi atribuit secolelor IV-V după Hristos, au început la sfârșitul lunii august, iar la tumulul de la Cioceni, monument funerar mult mai vechi decât situl, cercetările au început la sfârșitul lunii septembrie. Sperăm să finalizăm în primele zile ale lunii noiembrie. Acest monument funerar este marcat și pe o hartă din 1867, avea la acel moment o înălțime de aproximativ 95 de metri. Între timp, monumentul a fost afectat de posibile lucrări agricole, practic patru metri din înălțimea inițială fiind pierduți. În cadrul proiectului de cercetare arheologică de pe Autostrada A7 Ploiești - Buzău, arheologii sunt chemați pentru a recupera informațiile și, acolo unde este posibil, și materialele antice existente în siturile respective”, explică Tiberiu Vasilescu, muzeograf în cadrul Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București.

Un copil, 19 secole

„În cazul movilei funerare, aproximăm vechimea la aproape 5.000 de ani, o datare mai fină o vom putea avea abia după ce vom investiga complet, în funcție de materialele pe care le descoperim. La acest moment, tumulul este excavat în proporție de 85%, avem trei descoperiri funerare secundare, indivizi care au fost înmormântați în acest tumul ulterior înmormântării principale, pe care încă nu am surprins-o în săpătură”, a continuat explicațiile Tiberiu Vasilescu. La câțiva metri, colegii săi lucrau, cu o maximă atenție și migală, la cea mai recentă descoperire. „E vorba de scheletul unui copil, încă are dinții de lapte. Pare a fi din secolul II după Hristos, dar o să putem spune cu precizie după mai multe analize. Osemintele vor fi analizate în laboratoare speciale și vom afla vechimea lor, vom cunoaște câteva lucruri despre modul de viață, de alimentație, eventual motivul decesului”, ni se explică în timp ce pensulele și pensetele parcă mângâie rămășițele pruncului decedat acum 19 secole.

 Prahova, bogată din punct de vedere arheologic

„Zona Prahovei este una foarte bogată din punct de vedere arheologic, sunt foarte bine cunoscute descoperirile funerare tumulare din zona Ariceștii Rahtivani, sunt numeroase descoperiri de importanță națională și nu numai, coiful de la Coțofenești, descoperirile de la Budureasca, de întregul complex arheologic de la Târgșor. Practic, descoperirile care vor avea loc pe traseul autostrăzii vor contribui la ceea ce înseamnă istoria locală”, a încheiat muzeograful Tiberiu Vasilescu.

arheolog 1

arheolog 2

arheolog 3

arheolog 4

Citește și Descărcări arheologice pe loturile Dumbrava - Mizil și Mizil - Pietroasele ale Autostrăzii A7 Ploiești - Buzău

Back To Top