Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

cătălin predoiu pensii sistemul judiciar
Categorie: Actual
  • Ministerul Justiției a găzduit, vineri, o ședință a Consiliului de Management Strategic (”COMS”), convocată de ministrul de resort după speculații privind schimbarea regulilor aplicabile sistemului de pensii din sistemul judiciar și cel judecătoresc.
  • Cătălin Predoiu: “Nu există niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească”.
  • Ministrul a avertizat că lansarea unor speculații pe astfel de teme poate avea consecințe grave, prin cauzarea de “pensionări în masă”.

Ședința de vineri dimineață a fost convocată de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, “ca urmare a preocupărilor create în cadrul sistemului judiciar de apariția în spațiul public a unui așa-zis proiect de ordonanță de urgență cu privire la regulile aplicabile sistemului de pensii, în scopul unei informări corecte a reprezentanților magistraturii și puterii judecătorești”.

“Ministrul Justiției a comunicat în cadrul COMS și comunică public următoarele:

1. Nu există, la nivelul Ministerului Justiției, în avizare, și nici la nivelul Guvernului, în dezbatere sau în procedura de avizare, ori de adoptare, niciun proiect de act normativ cu efect sau impact pe regulile aplicabile pensiilor din sistemul judiciar și puterea judecătorească.

2. Problematica legată de pensii, inclusiv sub aspectul propunerilor de legislație, se află în competența Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, la nivelul căruia funcționează un grup de lucru în care, la propunerea ministrului Justiției, au fost invitați și reprezentanți ai CSM, ÎCCJ și PÎCCJ. La cunoștința Ministerului Justiției, acest grup de lucru se află în faza preliminară a strângerii de date statistice din sistemul judiciar, pentru moment neexistând niciun proiect de act normativ elaborat în cadrul grupului de lucru, fapt confirmat și de ceilalți participanți la ședința COMS.

3. Orice proiect de act normativ adresat oricărui domeniu social, inclusiv în materia pensiilor, parcurge toate fazele de transparență decizională prevăzute de legislația în vigoare, punere în dezbatere publică, dezbatere publică cu sectoarele de activitate socio-profesională cărora se adresează, avizare interministerială, avizare la nivelul Consiliului Economic și Social, Consiliului Legislativ etc., în prealabil înaintării spre aprobare Guvernului. Aceste faze procedurale formale sunt precedate de analiza politică și decizia politică la nivelul Coaliției de Guvernare. Ulterior aprobării de către Guvern, orice proiect de lege este dezbătut de Parlament în comisii parlamentare înainte de a fi aprobat în Plenul celor două Camere, iar după o eventuală adoptare, poate fi supus, în cazul sesizării Curții Constituționale a României, controlului de constituționalitate, iar ulterior poate fi promulgat sau retrimis spre reexaminare în Parlament de către Președintele României.

Citiți și: Cătălin Predoiu, ministrul Justiției: „Trebuie să adoptăm Legile Justiției în toamna acestui an”

4. Independența judecătorilor și procurorilor, precum și eficiența sistemului judiciar reprezintă obiective esențiale pe care România trebuie să le conserve și consolideze, atât din perspectiva intereselor cetățenilor, cât și din perspectiva obligațiilor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare în domeniul Justiției, a Mecanismului «Rule of Law» și a Planului Național de Redresare și Reziliență. Acest din urmă program derulat cu Comisia Europeană include printre obiective și adoptarea legilor Justiției într-o formă și conținut care să garanteze independența Justiției. Ministerul Justiției a fost și rămâne conștient de importanța acestui criteriu al independenței și de garantarea lui atât prin legile Justiției, cât și prin orice alt act normativ cu impact pe statutul magistraților.

5. Pensia de serviciu este un element constitutiv al statutului de independență a magistratului, fapt consfințit de repetate decizii ale Curții Constituționale a României, precum și de numeroase izvoare de drept internațional și standarde democratice.

6. Cele de mai sus reprezintă premisele de la care Ministerul Justiției va proceda la avizarea oricărui act normativ incident problematicii pensiilor, atunci când va fi sesizat cu un astfel de act normativ, după ce acesta va fi elaborat.

7. Ministerul Justiției își manifestă preocuparea în cel mai înalt grad cu privire la neliniștile provocate în sistemul judiciar de speculațiile din spațiul public în legătură cu problematica pensiilor, care ar putea conduce la destabilizarea activității instanțelor și parchetelor, cu consecințe directe asupra stării de legalitate și intereselor legitime ale cetățenilor, prin provocarea unor «pensionări în masă» în cadrul sistemului judiciar și, în consecință, invită la responsabilitate publică în dezbaterea acestor teme, inclusiv din partea magistraților, prin raportare la reperele indicate supra la pct.3 și 5 din prezenta comunicare”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Justiției în urma întâlnirii la care au mai luat parte, alături de Cătălin Predoiu, Președintele și Vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii (”CSM”), Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (”ÎCCJ”), Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (”PÎCCJ”).

Back To Top