Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual

ziua-latinitatii2În anul 2000, Congresul Uniunii Latine cuprinzând 37 de reprezentanţi ai statelor membre, a luat decizia de a marca Ziua Latinităţii pe data de 15 mai. Uniunea Latină a fost înfiinţată în 1954, la Madrid.


Ideea de latinitate a limbii române a început să fie afirmată de generaţia cronicarilor (Grigore Ureche, Miron Costin, Ion Neculce), apoi de stolnicul Constantin Cantacuzino şi de Dimitrie Cantemir. Atinge apogeul prin reprezentanţii „Şcolii Ardelene” (Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior). Astăzi, este un lucru cert că istoria veche a românilor este expresia unui sinteze daco-romană a unui proces adiacent de integrare şi de asimilare a elementului migrator. Potrivit cercetătorilor (istorici, lingvisti, etnologi etc.), limba română este rezultatul acţiunii conjugate a mai multor elemente: cel dac, roman şi migrator. Limba română s-a format din limba latină populară adusă în Dacia şi dezvoltată până în zilele noastre.


Colegiul Tehnic „Elie Radu” din Ploieşti este unul dintre liceele în care elevii au marcat această zi. În cadrul Clasei de filologie a Colegiului, ei au susţinut proiecte şi referate pe această temă. „Tinerii simt legătura cu limba latină, dar trebuie să recunoaştem că nu înţeleg de ce trebuie studiată atât de amănunţit”, ne-a declarat Marian Dragomir, profesor de Limba şi Literatura Română în cadrul colegiului. „Este importantă pentru noi limba latină, dar nu ştiu cât de parctică este astăzi sudierea ei. Cred că mai bine ar fi să cunoaştem corect limba română modernă şi să ştim corect informaţiile general despre latinitatea limbii noastre pe care o vorbim curent”, ne-a spus Andreea, elevă în clasa a IX-a. „Serbarea zilei latinităţii a implicat şi o aprofundare asupra aspectelor de limbă, marcându-se faptul că, din fondul latin al familiei romanice, există 488 de cuvinte panromanice, adică prezente în toate limbile neolatine, 107 cuvinte păstrate numai în română şi 214 cuvinte panromanice absente din română”, a încheiat prof. Marian Dragomir.

Back To Top