Améliorer activement la puissance masculine et n est pas seulement appelé cialis 10mg prix. La qualité européenne actuelle est peu coûteuse.

Categorie: Actual
viorel_dosaru_ipj_prahovaViorel Dosaru a devenit şef al IPJ Prahova odată cu schimbarea de putere politică din România. Schimbarea comandantului IPJ nu a fost băgată în seamă de şmecherii care fac legea în Ploieşti, comisarul-şef Dosaru începându-şi mandatul în perioada unui scandal de proporţii, din care a rezultat o crimă, chiar în buricul centrului capitalei de judeţ. Totuşi, Viorel Dosaru pare un tip determinat să facă ordine, iar noi încă îl credem, ţinând cont de experienţa profesională a acestuia. Reporterii APH au aflat, în premieră, pentru dumneavoastră, că Dosaru are în vizor grupările interlope din municipiu. Îi urăm succes şi sperăm că promisiunile legate de siguranţa publică vor deveni realitate cât de curând. Prahovenii au nevoie de o Poliţie puternică, eficientă şi corectă, pentru a se simţi protejaţi pe deplin.

Rep.: Cum consideraţi judeţul Prahova din punctul de vedere poliţienesc?
Viorel Dosaru: Este unul dintre judeţele grele din punct de vedere poliţienesc, cu infracţionalitate mai mare din punct de vedere al investigării fraudelor decât al violenţei. Dacă am face o comparaţie sau o ierarhizare cu celelalte judeţe ale ţării, sunt judeţe unde nu sunt probleme de natură economică, dar în schimb au probleme de violenţă. La noi predominantă nu este violenţa, este infracţiunea de natură economică.

Rep: Au luat amploare în ultimul timp infracţiunile? Care sunt cele mai întâlnite fapte penale comise în Prahova?
Viorel Dosaru: Noi lucrăm împreună cu Garda Financiară, cu Administraţia Financiară, Vama, Crima Organizată, SRI şi aşa mai departe. S-au pus bazele unui grup care monitorizează şi care intervine prin decizii şi prin activităţi de constatare. Acest lucru nu este de acum de când am venit eu, dar se intervine pentru că infracţiunea economică nu se constată astăzi. Necesită o perioadă mai lungă de timp, e vorba de mult mai multe documente care trebuiesc verificate, de expertiză contabilă, de tot ceea ce înseamnă un control eficient şi eficace totodată.

Rep: Care sunt principalele dumneavoastră priorităţi în următoarea jumătate a anului?
Viorel Dosaru: Am trei priorităţi: combaterea evaziunii fiscale şi încerc prin constatarea de infracţiuni şi recuperarea de prejudiciu să aducem un aport la bugetul consolidat al statului, destructurarea grupărilor infracţionale şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică pe cât se poate normal. Nu există o ierarhie, toate sunt de aceiaşi importanţă. Din punctul meu de vedere îmi doresc să reducem evaziunea fiscală prin toate pârghiile la fel cum îmi doresc să creăm prin destructurarea grupărilor infracţionale un climat de ordine şi siguranţă publică sănătos pentru că şi eu locuiesc în oraşul acesta, şi eu îmi parchez maşina în oraşul acesta, am casă în oraşul acesta, am copil în oraşul acesta, soţie în oraşul acesta.
Este foarte greu poate să mă înţelegi, pentru că vă vorbesc şi ca şef de poliţie, dar şi ca cetăţean: nu îmi convine ce se întâmplă. Şi atunci o să vedeţi că, de formaţie sunt un individ care îmi doresc disciplină şi ca dovadă uitaţi-vă pe strada Vasile Lupu. Lipsa de disciplină este principala problemă, nu neapărat resursele, că se vorbeşte de resurse, dar eu fac foarte bine diferenţa dintre eficienţă şi eficacitate. Eu încerc să văd ce se întâmplă acum, aici la mine prin sondaj de opinie sub protecţia anonimatului. I-am întrebat: vă rog să-mi spuneţi o singură chestiune care credeţi că dacă o îndreptăm merge mai bine Inspectoratul (IPJ – n.r.).
Pe lângă disciplină mai este vorba de comunicare. Avem probleme de comunicare pe toate palierele, şi pe verticală şi pe orizontală. Oamenii simt nevoia să comunice, iar dacă nu mai pot să-l motivez că nu mai pot să dau prime, caut în bibliotecă, am adus cărţi de comunicare, de motivare. Pentru că nu sunt adeptul sancţiunii. Sunt adeptul sancţiunii când unul dintre colegii mei face ceva cu intenţie, atunci nu am nicio remuşcare.

Rep.: Cum comentaţi incidentul de la Halele Centrale?
Viorel Dosaru: Vreau să vă spun că a fost un test pentru mine şi la momentul acesta cred că mai sunt în libertate câţiva. În sensul că s-au luat măsuri împreună cu Parchetul, iar cei ce au greşit vor suporta consecinţele. În schimb, şi cred că se va rezolva, o să informez şi Primăria Ploieşti pentru măsura pe care o propune la nivel de comandă Poliţia Municipală, discutată şi cu mine şi anume: trotuarul care face legătura între trecerea de pietoni de la linia de tramvai a fost blocat de tarabele florarilor. Este foarte greu să te strecori printre tarabe mai ales că te expui ca persoană care merge la piaţă, ţi se fură portofelul, te loveşti cu capul de sus. De aceea cred că vom muta tarabele, conflictul, după cum ştiţi a fost generat de florari, şi eliminăm o chestie. Pe de altă parte, facem control în fiecare zi în pieţele din Ploieşti, nu o să-i las o secundă. Să aibă case de marcat, să fie în legalitate. Îi vom controla la sânge. De unde vine marfa, unde ajunge şi cum se fiscalizează.

Rep.: Este protejat poliţistul de legile statului român? Ce credeţi că s-ar putea îmbunătăţi în acest sens?
Viorel Dosaru: Legile statului apără instituţia poliţiei şi poliţiştii. Problema noastră este următoarea: ca poliţistul să ştie foarte bine legea, să-şi asume responsabilitatea că este poliţist, ca în momentul în care foloseşte armamentul să se demonstreze că armamentul a fost folosit în condiţii de legalitate. E un risc pe care poliţistul, când e dotat cu pistol, şi-l asumă.
Ca să nu fie ultragiat, pentru că noi le spunem, şi colegii care au fost înaintea mea le-au spus treaba asta, în momentul când te duci la o intervenţie trebuie să ai un minim de informaţie. Unul singur la trei inşi? Nu poţi să fi Superman sau Bruce Lee. Şi atunci trebuie să ştie dinainte cum acţionează, ce măsuri trebuie să ia, ce forţe trebuie să ceară. Trebuie să ne adaptăm la ce se întâmplă în momentul ăsta în oraşul şi în judeţul acesta. O să trebuiască să facem simulări de intervenţie.
Atât în ceea ce înseamnă ordinea publică, circulaţia şi aşa mai departe pentru că imprevizibilul apare. Dacă colegii noştri nu ştiu cum să acţioneze şi se pripesc oricine poate să cheme presa sau să-i filmeze şi să-i pună pe Yutube. Şi atunci ei devin timoraţi. De ceea se lucrează proceduri de lucru ca în statele europene şi în America. Ca să fie sigur că ştie procedura, şi asta e principala noastră problemă. Fiecare poliţist trebuie să înţeleagă că nu va greşi dacă va respecta o procedură. Sigur, în viitorul nu foarte îndepărtat vor fi camere de lat vederi în oraş, maşinile noastre vor fi dotate cu camere de luat vederi şi atunci se va monitoriza mai bine. Poliţistul trebuie să ştie că trebuie să respecte procedura şi atunci nu se va întâmpla nimic.

Rep.: Credeţi că legile ar trebui să fie mai aspre pentru anumite infracţiuni?
Viorel Dosaru: Vreau să vă spun că eu ca persoană nu sunt adeptul pedepsei cu moartea. Sunt adeptul unor sancţiuni coercitive atât contravenţionale cât şi penale cu ani mulţi de închisoare în funcţie de fapta pe care o săvârşeşti, dar totodată aş încerca să conştientizez cetăţenii că nu-i obligatoriu să fi sancţionat cu 16 ani închisoare dacă nu faci nimic sau nu e obligatoriu să iei 5 milioane de lei dacă nu faci nimic. Oamenii înainte spuneau că s-au mărit amenzile, s-au mărit pedepsele. Dar nu te pedepseşte nimeni dacă nu greşeşti.

Rep.: Au fost voci care au spus că aţi fost numit pe criterii politice în fruntea IPJ Prahova. Cum comentaţi?
Viorel Dosaru: Nu pot să opresc ce spune lumea. Voi demonstra dacă am fost pus şi dacă fac vreun parti pris în sensul că împotriva unor persoane dintr-o anumită parte politică nu iau măsuri de loc şi cu altele iau. Eu am să vă rog să faceţi test cu colegii mei, ce le transmit eu de fiecare dată, să ţinem politica la poartă şi noi să ne facem treaba de poliţişti. Vă spun sub cuvânt de onoare că în momentul când am fost chemat şi împuternicit nu mi s-a dat nicio comandă politică. Mi s-a spus: ai obligaţia de a face ordine în oraş, în judeţ, îţi faci echipa, nu faci performanţă, pleci. Nimeni din spectrul politic de la Prahova nu mi-a spus „hai să-l schimbăm pe ăla".

Rep.: Ce s-a întâmplat cu strada Vasile Lupu? V-au înjurat şoferii de când cu interzicerea parcării...
Viorel Dosaru: Am redat această stradă ploieştenilor. La prima comisie de circulaţie de la municipiu am rugat şeful de circulaţie să se ocupe să dăm drumul la circulaţie în ambele sensuri. De când am venit, o mulţime de cetăţeni de pe stradă nu puteau să iasă cu maşinile din curţi. Acum pot să iasă, pot să intre cu maşinile în curţi. Chiar dacă sunt nepopular, nu am avut ce face.

Rep.: Aţi spus că poliţistul trebuie să aibă încredere în el când îşi exercită misiunea. Cetăţenilor ce le transmiteţi?
Viorel Dosaru: Să aibă încredere că nu facem politică, politica noastră este cetăţeanul prahovean. Să-mi dea un răgaz de câteva luni pentru că nu pot să schimb de pe azi pe mâine şi să urmărească ceea ce vă spun în premieră: o să vedeţi peste trei săptămâni, o lună, o altă grupare, nişte nume mari din lumea interlopă a oraşului, care stresează oraşul şi judeţul care va dispărea din peisaj. Avem o foarte bună comunicare şi colaborare cu celelalte instituţii ale statului, Parchet, instanţă, serviciile de informaţii. Toţi monitorizăm ce se întâmplă. Şi aţi văzut că a dispărut gruparea lui Piarole, a dispărut Austrianu din peisaj, o să mai dispară şi alţii. Încet, încet.
Ce se va întâmpla cu instituţia, cu mine ca persoană se va vedea în timp. Îmi doresc ca pe perioada acestui mandat, lumea să vadă că am făcut ceva. Pentru instituţie, pentru lume şi pentru colegii mei.

VIOREL DOSARU: STUDII ŞI TRECUT PROFESIONAL

Viorel Dosaru a absolvit în 1984 Şcoala de subofiţeri de la Câmpina, iar în 1990 a absolvit Şcoala de ofiţeri de la Băneasa şi Academia de Poliţie în anul 1993. A absolvit, de asemenea, mai multe cursuri postuniversitare de Drept Civil, Drept Penal, Colegiul de Apărare.
Şeful IPJ de astăzi şi-a început cariera de „jos": a fost ajutor de şef de post, agent de circulaţie, ofiţer de circulaţie, ofiţer judiciar, ofiţer de cercetări penale. Din 2001 a fost adjunct de şef de poliţie municipală unde a răspuns de ordine publică şi circulaţie timp de cinci ani, şef al Poliţiei Municipale Ploieşti timp de doi ani, adjunct al şefului IPJ Prahova tot timp de doi ani, iar ultimul post a fost de cel de şef de Logistică – 2 ani. În total este vorba de aproape 28-29 de ani de muncă de poliţist.

Interviu realizat de Lucian Rădulescu
Back To Top