Categorie: Actual

manualePotrivit legislaţiei în vigoare, toţi elevii din sistemul românesc de învăţământ obligatoriu, respectiv până în clasa a X-a, beneficiză de manuale gratuite. În Prahova, peste 160 000 de cărţi au ajuns în depozitul Inspectoratului Şcolar, însă depinde de unităţile şcolare ca aceste manuale să se afle şi pe băncile copiilor.


Învăţământul obligatoriu include şi asigurarea manualelor gratuite către toţi elevii înscrişi în sistemul de educaţie până la clasa a X-a. Şi în acest an, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova au achiziţionat manuale care să acopere măcar o parte din necesităţile elevilor. „La nivel de Prahova, am comandat, anul acesta, 61.000 de manuale pentru clasele I-IV, 69.512 de manuale pentru V-VIII şi 29.621 de manuale pentru clasele IX-X. În total, la nivel de Prahova, am comandat 161.128 de manuale. Toate aceste comenzi au sosit la depozitul nostru de carte. Însă, ne aflăm în perioada de distribuire, când şcolile trebuie să ridice manualele. Dacă la clasele I-IV, distribuirea este realizată în proporţie de 99,5%, la clasele V-VIII şi la clasele IX-X, nici jumătate dintrereprezentanţii unităţilor de învăţământ nu au venit să ia cărţile. Numai 40% dintre manuale au fost distribuite", ne-a declarat prof. Horia Toma, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Prahova.
„Vreau să ne adresăm şcolilor să-şi trimită reprezentanţii ca să-şi ridice aceste manuale. Nu sunt suficiente pentru toţi copiii înscrişi şi nici nu este posibil, dar acoperă măcar o parte din necesar. Manualele sunt transmisibile, copiii le restituie la sfârşit de an, în măsura în care ele nu sunt uzate. Procentele care nu mai pot fi folosite se împrospătează cu manuale noi", ne-a mai spus inspectorul şolar.
În sistemul de învăţământ prahovean sunt înscrişi peste 120 000 de elevi, care frecventeză cursurile în 760 de locaţii ale celor 270 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.

Back To Top