Categorie: Actual

mirese-copiiZiua Internaţională a Fetelor este marcată, astăzi, pentru prima dată în lume, ca rezultat al unei decizii adoptate recent de Organizaţia Naţiunilor Unite. Sărbătoarea promovează egalitatea de tratament şi de şanse pentru fete în domenii precum sănătate, educaţie, formare profesională, şi se doreşte a fi, totodată, un semnal de alarmă în ceea ce priveşte abuzul, violenţa, traficul de carne vie.Cu ocazia acestui eveniment, ONU încearcă să atragă atenţia asupra problemei mariajelor timpurii. Statisticile arată că 60 de milioane de fete din întreaga lume au fost forţate să se căsătorească înainte de 18 ani, iar aceste cutume, dar şi abuzul sexual asupra minorelor, fac mii de victime, inclusiv în ţara noastră. La noi în ţară se cunoaşte faptul că media anuală a minorelor care devin mămici atinge cifra de 8.500, ceea ce ne situează pe locul I în Europa, la acest capitol.
Specialiştii spun că educaţia precară şi nivelul de trai tot mai scăzut au făcut ca acest fapt să fie posibil. Altă cauză este plecarea părinţilor fetelor în străinătate, la muncă, iar acest lucru determină ca unele tinere să devină obiecte sexuale şi aşa să ajungă mămici fără voie. Pe locul al doilea în acest clasament cutremurător se află o altă ţară balcanică: vecinii noştri bulgari se confruntă şi ei cu o rată crescută a mămicilor minore. Pe poziţiile următoare se găsesc două ţări din Europa de Vest, Spania şi Germania fiind pe locurile trei şi patru în acest top.
Datele mai arată că 25 de mii de fete devin mirese în fiecare zi. Practica este întâlnită în special în ţările slab dezvoltate, în familiile care trăiesc într-o sărăcie extremă. Recent, a fost lansată o campanie de colectare a fondurilor pentru a stop acest fenomen.

Back To Top