Categorie: Actual

emisiune-numismaticaÎncepând cu data de 15 octombrie 2012, Banca Naţională a României a lansat, în circuitul numismatic, un set de monetărie cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construirii clădirii Muzeului Etnografic Românesc (astăzi Muzeul Naţional al Ţăranului Român).


Setul de monetărie conţine monedele româneşti aflate în circulaţie: 1 ban, 5 bani, 10 bani, 50 de bani şi comemorative de 50 de bani (Aurel Vlaicu, Mircea cel Bătrân şi Neagoe Basarab), precum şi o medalie din argint.
Conform informaţiilor de pe site-ul oficial al BNR, caracteristicile medaliei din argint sunt următoarele:
•Metal: argint
•Titlu: 800‰
•Formă: rotundă
•Diametru: 28 mm
•Greutate: 15,5 g
•Calitate: proof
•Cant: neted
Aversul medaliei prezintă o imagine parţială a clădirii Muzeului Naţional al Ţăranului Român, inscripţia „Clădirea Muzeului Naţional al Ţăranului Român", anii „1912" şi „2012", iar la exterior, inscripţia în arc de cerc „100 ani de la începerea construcţiei".
Reversul medaliei prezintă un spaţiu de expoziţie din interiorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român şi două imagini parţiale ale unor costume tradiţionale româneşti. La exterior, în arc de cerc, este citatul aparţinând primului director al muzeului, Alexandru Tzigara-Samurcaş: „Un palat al artei pământene".
Setul de monetărie va fi prezentat sub formă de pliant, introdus într-un etui, piesele componente fiind încastrate în locaşuri speciale.
Tirajul aprobat al emisiunii este de 1.000 de exemplare, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 220,00 lei/set.
Lansarea în circuitul numismatic, a setului de monetărie, cu anul de emisiune 2012, cu medalie din argint, dedicat aniversării a 100 de ani de la începerea construirii clădirii Muzeului Etnografic Românesc se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Back To Top