Categorie: Actual

vaccinPentru sezonul rece 2012-2013, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au decis achiziţionarea prin licitaţie a a unui milion de doze de vaccin antigripal în vederea imunizării persoanelor cu risc crescut de contagiune. Fondurile alocate pentru campania de vaccinare ajung la 11 milioane de lei.


Conform estimărilor de la Ministerul Sănătăţii, campania de vaccinare antigripală din acest sezon ar fi trebuit să înceapă la finalul lunii octombrie. Nu a fost aşa, ba mai mult, de două săptămâni, nimeni nu mai ştie nimic despre achiziţionarea dozelor, ultimele veştii find acelea că procedurile de achiziţie a vaccinului sunt... în curs de finalizare.
În acest timp, însă, numărul îmbolnăvărilor creşte. Supravegheate de la 1 octombrie, cazurile de infecţii respiratorii (viroze, după cum sunt cunoscute), de pneumonii şi de infecţii asemănătoare gripei au ajuns, deja, la o limită destul de mare pentru numai patru săptămâni de sezon al îmbolnăvirilor. „În săptămâna 22-27 octombrie, au fost raportate la Direcţia de Sănătate Publică Prahova, 5.117 cazuri de infecţii respiratorii, dintre care pest 3.000 la copii şi 656 de pneumonii, majoritatea la copii. Este o creştere faţă de săptămâna anterioară, când au fost numai 4.500 de infecţii respiratorii şi 580 de pneumonii", ne-a declarat dr. Decebal Dan, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.
Gripa bate la uşă
Medicii de familie avertizează că, în condiţiile meteo destul de capricioase, numărul pacienţilor răciţi va creşte, iar până la apariţia cazurilor de gripă nu mai este decât un pas. Deja, în Prahova, de la 1 octombrie, au fost înregistrate suspiciuni de gripă. Deşi acestea nu au fost confirmate până în prezent, doctorii sunt conştienţi că răspândirea unei astfel de boli într-o zonă cu populaţie nevaccinată ar fi dezastruoasă şi cu implicaţii financiare mari.
Dacă vaccinurile vor fi distribuite la timp în teritoriu, vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, şi personalul medical. Până atunci, populaţia are la dispoziţie posibilitatea achiziţionării vaccinurilor antigripale de import din farmacii, doze cu preţuri între 23 şi 40 de lei.

Back To Top