- Pe 11 februarie este Ziua Europeană a Numărului Unic pentru APeluri de Urgență 112, un prilej pentru autorități să reamintească importanța utilizării responsabile a acestui serviciu.
- Avertismentul este necesar în contextul în care se înregistrează, în continuare, numeroase apeluri false ori nejustificate.
Potrivit IJP Prahova, operatorii 112 ai Inspectoratului au răspuns la 32.852 de apeluri semnalate, iar patrulele de polițiști constituite au intervenit la 22.629 de apeluri. Sursa citată menționează că pentru alertare falsă, au fost aplicate 2.896 de sancțiuni contravenționale în valoare de 3.331.000 de lei.
„Astăzi sărbătorim Ziua Europeană a Numărului Unic pentru Apeluri de Urgență 112, o zi dedicată lor, celor care intervin primii, reușind nu doar să acorde ajutor, ci și să liniștească apelanții, ghidându-i și oferindu-le încredere, până la sosirea echipajelor din teren.
Gestionarea unei situații de urgență începe din dispecerat, locul în care informațiile sunt valorificate, iar calitatea acestora este esențială pentru salvarea de vieți, deoarece fiecare secundă contează și orice detaliu poate face diferența.
Succesul unei misiuni depinde de efortul mai multor oameni și de o coordonare fără cusur. O misiune începe de la aflarea informațiilor corecte, alocarea resurselor adecvate și intervenția propriu-zisă, ulterior, procesul fiind încheiat tot în dispecerat, prin centralizarea rezultatelor.
Pilonii sistemului 112 sunt oamenii – cei care se implică activ în gestionarea situațiilor de urgență, empatizând cu cei aflați în suferință, dar care, în același timp, au tăria de a rămâne mereu calmi și concentrați, fără a se lăsa copleșiți ceea ce se petrece la capătul celălalt al firului. Fiecare misiune este trăită cu intensitate și responsabilitate”, subliniază reprezentanții Poliției Prahova.
Aceștia fac apel la cetățeni, să nu apeleze abuziv acest număr, conștientizând că, în timp ce o persoană ține linia ocupată pentru un motiv care nu e tocmai întemeiat, altcineva se poate afla la linia dintre viață și moarte și ar putea avea nevoie să intre în legătură cu un dispecer.
În conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, alertarea falsă se sancționează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei, care se aplică „pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat’’.
Citiți și: STS: Aproape 10 milioane de apeluri, în 2024, la 112. Cele mai multe au fost pentru serviciile de ambulanță
În ciuda acestor sancțiuni, încă se înregistrează un număr foarte mare de apeluri nejustificate la 112, iar în unele cazuri se poate vorbi, fără exagerare, de apelarea abuzivă a acestui serviciu.
- Facebook.com/actualitateaprahoveana.ro
- instagram.com
- twitter.com
- Google Business
- Youtube Actualitatea
- Spotify PODCAST
- TikTok Actualitatea Prahoveană